← Till Tidningen Global
Radar

Kuba larmar om akut bränslebrist

Även de klassiska amerikanarna i Havanna kan bli stillastående i oljebristen.

Kuba kan tvingas till ransoneringar på grund av att USA:s blockader hejdar leveranser av fossila bränslen.

KUBA Endast två oljetankrar väntas anlända under september, en på lördag och en i slutet av månaden, säger president Miguel Díaz-Canel i statlig tv.
Detta kan leda till svårigheter i samhället, erkänner han.

– Det kan uppstå svårigheter vad gäller distributionen av vissa produkter och tillhandahållandet av tjänster till befolkningen under de kommande dagarna, säger presidenten.

Minskad import

Men myndigheterna hoppas slippa ta till exempelvis schemalagda strömavbrott.

– Om vi måste införa sådana så blir de inte lika långvariga eller breda som under ”specialperioden”, säger Díaz-Canel, syftande på den ekonomiska svältkur landet genomgick på 1990-talet, efter Sovjetunionens kollaps.

Kuba försöker följa sin allierade Kinas exempel och satsa på mer eldrivna transporter. Men eftersom örikets kraftmarknad förlitar sig nästan helt på olja och gas blir även batteridrivna fordon svåra att hålla i gång när bränslena sinar.

Kubas ekonomi har de senaste åren blivit alltmer pressad sedan de förmånliga oljeleveranserna från allierade Venezuela minskat.

Skärpt embargo

Samtidigt har USA:s president Donald Trump skärpt landets mångåriga handelsembargo mot öriket med motiveringen att det ska tvinga dess kommunistiska styre till reformer och till att upphöra med sitt stöd till den venezuelanske presidenten Nicolás Maduro.

Därmed har Trump skrotat strategin från företrädaren Barack Obama, som försiktigt började tina upp relationerna med Kuba.

De nya amerikanska åtgärderna innebär bland annat hårdare sanktioner mot fartyg och företag som är inblandade i oljeexport till Kuba.

– Jänkarstyret kommer inte att nå sitt mål att göra det kubanska folket modfällt, och ännu mindre att besegra det, säger Díaz-Canel.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV