← Till Tidningen Global
Radar

Turkiet skärper tonläge i migrantkris

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan ställer krav på EU om syrier som flytt kriget i deras hemland.

Turkiet hotar EU och höjer tonläget om de syrier som flytt inbördeskriget. President Recep Tayyip Erdogan öppnar flyktingvägarna om ekonomiskt stöd uteblir.

TURKIET Den turkiske ledaren skärpte tonen i ett tv-sänt tal som hölls i Ankara på torsdagen. Utspelen kan få direkta konsekvenser i den syriska flyktingkrisen samtidigt som nya strider åter får fler att fly Syrien.

Erdogan upprepade kravet på att så kallade säkra zoner inrättas för syriska migranter i norra delen av Syrien, tre mil in i det krigsdrabbade landet från den turkiska gränsen. Ryskstödda regeringsstyrkor genomför samtidigt en offensiv i den nordvästra Idlibprovinsen.

En miljon till Syrien

– Vi tvingas att öppna våra dörrar om dessa säkra zoner inte blir verklighet, sade Erdogan om det kontroversiella kravet att bygga flyktingområden i Syrien. Hotet innebär i realiteten att Turkiet skulle öppna de flyktingvägar för migranter som leder in i övriga Europa och EU.

Turkiets regering vill att en minst en fjärdedel av de omkring 3,6 miljoner syriska flyktingar som befinner sig i Turkiet förflyttas till Syrien.

– Vårt mål är att minst en miljon av våra syriska bröder återvänder till säkra zoner som vi vill bygga utefter vår 45 mil långa gräns, sade Erdogan.

Anklagar EU

Han vässade samtidigt kraven mot USA. Turkiet vill få ökat amerikanskt stöd för att bygga de syriska flyktingförläggningarna.

Men ilskan vände sig främst mot EU:

– Ni stödjer oss, annars är vi ledsna att säga att vi har nått gränsen för vad vi klarar av. Antingen kommer det här att hända, eller så öppnar vi portarna. Vi kan inte bära denna börda själva. Vi har inte fått hjälp från det internationella samfundet, speciellt då EU, sade presidenten.

Enligt Turkiet har EU bara betalat ut hälften av utlovade sex miljarder euro – närmare 65 miljarder kronor.

Det ekonomiska stödet var en del av uppgörelsen mellan EU och Turkiet våren 2016, då Turkiet lovade att förhindra att flyktingströmmarna genom landet fortsatte vidare, mot EU:s gränser.

EU:s talesperson Natasha Bertaud förnekar att stödet frusit inne. På torsdagen sade hon att EU har betalat ut 5,6 miljarder euro och att den återstående summan ”ska överlämnas inom kort”.