← Till Tidningen Global
Radar

San Francisco terrorstämplar NRA

National Rifle Association håller möte i Indianapolis där man även kan prova olika vapen.

San Franciscos kommunfullmäktige har beslutat att beteckna National Rifle Association som en inhemsk terrororganisation med hänvisning till att NRA:s inflytande har påverkat antalet masskjutningar i landet. NRA avfärdar stadens beslut som ett ”jippo”. 

USA San Franciscos kommunfullmäktige, Board of Supervisors, antog enhälligt i tisdags i förra veckan en resolution om att terrorstämpla National Rifle Association, den inflytelserika lobbygruppen som motsätter sig alla begränsningar i rätten att bära vapen.

”I alla länder finns våldsamma och hatiska människor, men endast i USA ger vi dem snabb tillgång till automatvapen och magasin med hög kapacitet, i stor utsträckning på grund av National Rifle Association”, står det bland annat i resolutionen.

– NRA har sig själv att skylla, och jag kommer att göra allt i min makt för att utmana dem i det de är, vilket är en inhemsk terrororganisation, säger Catherine Stefani till kanalen KTVU.

Resolutionen anklagar också NRA för att ha utnyttjat ”sin stora förmögenhet och organisationens styrka för att marknadsföra ägande av vapen och att egga vapenägare till våldsamma handlingar” samt att NRA ”sprider propaganda som vilseleder och syftar till att föra allmänheten bakom ljuset vad gäller farorna med vapenvåld”.

Stefani skrev resolutionen efter skjutningen på en festival i Gilroy i Kalifornien i juli, i vilken tre personer sköts till döds. Resolutionen innebär inte att företag med bas i San Francisco förbjuds att samarbeta med NRA men staden uppmanas att påverka sina samarbetspartners och lokala företag att inte ”göra affärer med denna inhemska terrororganisation”, rapporterar The Indpendent.

”Det här är ett obetänksamt angrepp på en laglydig organisation, dess medlemmar och de friheter som de står för”, säger NRA:s talesperson Amy Hunter i ett uttalande till USA Today.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV