← Till Tidningen Global
Radar

Lilla ökenstaden rustar för kaotiskt ufo-event

En turist tittar på ett "ufo" utanför "Little A'Le'Inn" i Rachel, Nevada.

Två miljoner personer följer eventet ”Storm Area 51” på Facebook. Hur många som faktiskt kommer att dyka upp i Nevadas öken för att försöka ta sig in på den amerikanska militärbasen är omöjligt att säga. Det hela började som ett skämt. Men USA:s flygvapen skrattar inte.

USA Ett litet samhälle i ett torrt och bergigt ökenlandskap med en restaurang, en kyrka och knappt hundra invånare. Det är Rachel, den ort i Nevada som ligger närmast den mytomspunna militäranläggningen Area 51. Och i gruppen ”Storm Area 51” på Facebook säger sig två miljoner människor vara intresserade av att storma anläggningen den 20 september för att ”få se de där rymdvarelserna”.

Studenten Matty Roberts som skapade gruppen försäkrar att allt är på skoj. Men USA:s flygvapen tar saken på allvar och har uppmanat intresserade att hålla sig borta och säger att man är redo att försvara USA.

– Jag tror att det är första gången någonsin som de har gjort ett uttalande om Area 51, säger Annie Jacobsen, undersökande journalist och författare till boken ”Area 51”.

"Alienstock"

Samhällena omkring Area 51 förbereder sig nu för att hantera tusentals tillströmmande människor och festivalen ”Alienstock” är planerad för 20–22 september i Rachel. Naturligtvis i samarbete med den kombinerade restaurangen och souvenirbutiken ”Little A’ Le’Inn” som ägs av Pat Travis och hennes dotter Connie West. De är fullbokade.

”Vi gör bara betalintervjuer. Mamma och jag kommer att ha väldigt lite tid, vi ber om ursäkt för besväret”, svarar dottern Connie via mejl när TT ber om en intervju.

På en sajt, som säger sig vara Rachels officiella, varnas besökare för att festivalen kommer att bli som ”Fyre Fest” – en urspårad ”lyxfestival” som slutade i misär och bedrägeri.

”Med all sannolikhet kommer det här att bli en ”Fyre Fest 2.0″, ett icke-event utan band, med lite infrastruktur och många missnöjda campare. I stället för att betala stora pengar för en dammig campingplats med ormar, skorpioner, fågelspindlar och andra odjur, var snäll och besök Rachel någon annan gång”, står det i skrikande röda bokstäver på webbplatsen.

Konspirationsteorier

Så hur hamnade vi egentligen här? Hur har en Facebookgrupp lyckats få hundratusentals människor att vilja köra flera timmar rakt ut i öknen för att storma en säkerhetsanläggning?

För att förstå det måste man sätta sig in i ursprunget till de oändliga konspirationsteorier som florerar kring Area 51.

– Konspirationsteorierna mot regeringen i USA är gamla och har en lång historia, säger Andreas Önnerfors, docent i idéhistoria vid Göteborgs universitet.

– Det här är en modern variant, säger han, och jämför med andra konspirationsteorier, som att Hitler bor på månen.

Aliens styr världen

Den vanligaste konspirationsteorin om Area 51 är att det finns en landningsbana för ufon och att staten förvarar rymdvarelser där. Det finns också de som tror att människor med mycket makt – som politiker, kungligheter, företagsledare och högt uppsatta bankföreträdare – egentligen är rymdvarelser som tagit en mänsklig skepnad och styr hela världen.

– De flesta verkar vara folk som åker dit på skoj för att medverka på den här festivalen. Men man kan inte utesluta att det finns ett radikaliserat gäng som faktiskt gör ett försök att ta sig in, säger Andreas Önnerfors.

Två miljoner personer kommer dock inte att invadera Area 51 eller lilla Rachel. De allra flesta ser det hela som just ett skämt eller följer eventet av rent intresse – utan någon tanke på att delta.

– Men det räcker ju med tio beväpnade galningar för att det här ska spåra ur och bli kaos.

"Inte en chans"

Kaos eller ej. Säkert är att ingen kommer att lyckas ta sig in i den topphemliga militärbasen. I alla fall inte om man ska tro Annie Jacobsen.

I sin bok beskriver hon den enda möjligheten att få se en glimt av området: Bestig ett berg i närheten mitt i natten och stirra ut i mörkret. Har du tur får du se ett plan lämna anläggningen med lamporna på innan det stänger av ljuset och försvinner i natten.

– Area 51 är en hemligstämplad anläggning inuti ett hemligstämplad test- och träningsområde som är lika stort som hela delstaten Connecticut, säger hon.

– Möjligheten att någon privatperson oinbjuden skulle kunna komma nära Area 51 är noll enligt mig, säger Annie Jacobsen.