← Till Tidningen Global
Radar

Hongkong-demonstranter vädjar till Trump

Demonstranter i Hongkong vänder sig till USA för att få stöd.

Demonstranterna i Hongkong vänder sig direkt till USA, för att försöka få till internationella påtryckningar mot regeringen i Peking.
Stå emot Peking, befria Hongkong, skanderade de.

HONGKONG En stor folkmassa med amerikanska flaggor i händerna tågade genom Hongkong mot det amerikanska konsulatet på söndagen, med uppmaningar till president Donald Trump om att sätta press på styret i Kina.

– Vi kan inte göra annat än att fortsätta gå ut på gatorna, det känns hopplöst, säger 30-årige Jenny Chan.

– Utöver andra länder, så är det ingen som kan hjälpa oss.

Trump har uppmanat till en fredlig lösning på den politiska krisen i Hongkong, men han har också sagt att det är upp till regeringen i Peking att hantera protesterna.

De enorma och stundtals våldsamma protesterna mot Kinas regering har pågått i månader. De utlöstes av ett omtvistat lagförslag enligt vilket utlämning av misstänkta brottslingar till Fastlandskina skulle tillåtas.
Förslaget har dragits tillbaka, men protesterna har breddats och fortsatt.

Protesterna på söndagen inleddes lugnt, men har som många andra kvällar lett till skadegörelse och att bråte bränts på gatorna. Många människor har gripits. Polisen har avfyrat tårgas för att skingra folkmassorna, enligt Reuters.

Den tidigare brittiska kronkolonin Hongkong är sedan 1997 en särskilt administrativ region i Kina med ett visst oberoende enligt principen ”ett land, två system”.