← Till Tidningen Global
Radar

Frankrike: Hundra kvinnor dödade i nära relationer i år

Protest av Nous Toutes förra söndagen i Paris för att minnas  de hundra kvinnor som fram tills dess hade mördats genom våld i nära relationer.

Chantal, Yvonne, Michele. Det var några av de namn på demonstranternas plakat under en protest av Nous Toutes förra söndagen i Paris för att minnas de hundra kvinnor som fram tills dess hade mördats genom våld i nära relationer. I tisdags initierades en process för att ta fram en nationell handlingsplan mot våld i nära relationer. Premiärminister Éduoard Philippe utlovar bland annat fler jourplatser för drabbade.

FRANKRIKE Ett stort antal kvinnor dödas varje i år genom våld i nära relationer i Frankrike. 2018 dödades 121 kvinnor, 2017 låg siffran på 130 och risken är stor att antalet blir lika högt eller högre i år. I måndags mördades en 92-årig kvinna av sin 94-årige man, hon blev offer nummer 101 för i år.

Enligt statistik från 2015 har Frankrike fler fall av dödligt våld av kvinnor i nära relationer, så kallade femicid, än länder som Nederländerna, Tyskland, Italien, Storbritannien och Spanien. Ilskan över det utbredda dödliga våldet har lett till flera protester under de senaste åren.

I samband med protesten förra söndagen twittrade den tidigare rådgivaren till kvinnorättsministern samt grundaren av den feministiska organisationen Osez Le Feminisme (Våga feminismen) Caroline de Haas: ”De är ett hundra. Mördade eftersom de är kvinnor. I kväll tillsammans med Nous Toutes har vi namngivit dem. Vi kräver att staten ska vakna. Vi behöver resurser och åtgärder som är redo för uppgiften.”

– Det är en massaker, sade den franska skådespelaren Julie Gayet i samband med en liknande protest i somras.

Förra året utlovade Frankrikes jämställdhetsminister Marlène Schiappa att regeringen skulle sjösätta nya åtgärder för att bekämpa våldet, bland annat genom ökade resurser till en nationell hjälplinje och en tv-kampanj, liksom möjlighet att rapportera om våld i nära relationer på nätet. I förra veckan inleddes en tre månader lång konsultationsprocess över hela landet för att ta fram ett samlat grepp för att förbättra arbetet för våldsprevention. Konkreta riktlinjer till en nationell handlingsplan ska föreslås i november.

Förutom att tusen jourplatser för våldsutsatta kvinnor ska tas fram kommer också 400 polisstationer granskas i hur de hanterar våld mot kvinnor. Detta då polisen kritiserats för hur de hanterar dessa ärenden samt för hur våldsutsatta kvinnor bemöts. En annan åtgärd är användningen av elektroniska bojor för att kunna övervaka att män som belagts med kontaktförbud inte bryter mot detta. Det är en metod som har använts med stor framgång i Spanien.

Premiärminister Édouard Philippe vill också diskutera möjligheten att domstolar ska kunna häva misshandlande mäns umgängesrätt med sina barn om de fortsätter att hota eller misshandla mamman. Ytterligare en möjlighet som är uppe för diskussion är att upprätta register över män som brukar våld i nära relationer, i stil med listor över terrormisstänkta, rapporterar France 24.

Men feminister och kvinnorättsaktivister pekar på att det kommer att krävas stora ekonomiska resurser för att komma till rätta med våldet mot kvinnor och att de summor som hittills diskuterats inte räcker:

– Vi kom, vi såg och vi blev djupt besvikna. Vi förväntade oss en aldrig tidigare skådad mobilisering mot våld mot kvinnor. Stora övergripande åtgärder. Och framför allt, vi förväntade oss finansiering – men så är inte fallet, säger Caroline de Haas, rapporterar Voice of America.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV