← Till Tidningen Global
Radar

Aborträttsprotest i Belfast

Vid en tidigare protest mot Nordirlands hårda antiabort-lagar.

Tusentals människor deltog i en protest i Belfast i lördags till stöd för den nya aborträttslag som väntas träda i kraft i oktober. Fram tills nu har den brittiska aborträtten varit undantagen Nordirland, men efter ett beslut i Westminster i juli ska den utsträckas även dit, om inte Nordirlands lokala parlament och styre hinner återupprättas före den 21 oktober.

NORDIRLAND Under slagordet ”Norr är näst på tur” har aborträttsaktivister på ön, norr och söder om gränsen, mobiliserat sedan republiken införde fri abort förra året. På Nordirland är abort endast tillåtet i få begränsade fall och baseras på en lag från 1861, trots att fri abort infördes i England, Skottland och Wales 1967.

Abortlagstiftning faller egentligen under det lokala styrets ansvarsområde. Men då det legat i träda sedan i början av 2017 biföll parlamentsledamöter i Westminster i juli i år ett lagförslag från Labour-ledamoten Stella Creasy som menade att den brittiska regeringen bryter mot mänskliga rättigheter genom att tillåta att Nordirland är undantaget den fria aborträtten. Med stor marginal röstades lagförslaget igenom. För att stödja den kommande lagen demonstrerade aborträttsförespråkare i Belfast i lördags.

– Dagens protest sker vid en kritisk tidpunkt. Efter reformen nyligen i Westminster kommer vi snart se en avkriminalisering av abort, liksom fri, säker, laglig och lokal vård, sade Grainne Teggart från Amnesty International som länge drivit kravet på fri abort på Nordirland, rapporterar The Belfast Telegraph.

– Efter många års kamp får vi äntligen den jämställdhet som vi förtjänar. Om Stormont [lokalparlamentet] återupprättas innan den 21 oktober måste det ske i enlighet med en överenskommelse om abortreform med exakt samma villkor som säkerställts i Westminster, fortsatte Teggart.

Hon betonade också att det är viktigt att lagstiftningen kommer på plats inom kort, både för att kvinnor från Nordirland ska slippa resa för att genomgå abort som i dag är fallet, men också så att åtal mot kvinnor för abort läggs ner. Bland annat väntar en kvinna åtal för att ha införskaffat ett abortpiller till sin tonåriga dotter.

Den brittiska regeringen menar dock i ett internt dokument att det kan dröja ytterligare ett drygt år innan fri abort i praktiken kommer att vara på plats i Nordirland.

I lördags samlades också abortmotståndare som motsätter sig den nya lagen. I en ljusmanifestation utanför Stormont samlades the March for Their Lives i en tyst protest som varade i sex minuter, en minut per de sex grevskap som utgör Nordirland, rapporterar The Belfast Telegraph.