← Till Tidningen Global
Radar

Massprotest i Hongkong och Taiwan föreslås

Carrie Lam vid tisdagens framträdande.

Hongkongs demokratirörelse sträcker ut handen till Taiwan och hoppas på en gemensam massprotest före det kommunistiska Kinas 70-årsdag den 1 oktober.

HONGKONG – Jag hoppas att människor kan hitta på idéer tillsammans om hur man kan vinna detta krig mot Pekings ”vita terror” och auktoritära styre, säger Lester Shum, som var aktiv i Hongkongs prodemokratiska rörelse redan för fem år sedan under de så kallad paraplydemonstrationerna.

”Vit terror” är ett begrepp som ibland används för att beskriva ett agerande som skapar rädsla och skräck.

Lester Shum, som möter journalister i staden Taipei i Taiwan, understryker att taiwaneserna inte står vid sidan av de prodemokratiska protesterna i Hongkong utan är en del av dem.

– Kina kommer definitivt att vilja ta över Taiwan efter att man tagit Hongkong, säger han.

Joshua Wong, en av de tidiga Hongkongprotesternas mest framträdande profiler, instämmer. Han vill gärna se en gemensam massdemonstration.

– Vi hoppas att Hongkong en dag kan bli som Taiwan, en plats med demokrati och frihet, säger han.

Från privat möte

Uttalandena fälldes kort efter att Hongkongs omtvistade ledare Carrie Lam bedyrat att hon aldrig bett Pekingregimen om att få avgå. Detta efter att en ljudinspelning läckt ut från ett möte med affärsmän förra veckan.

– Om jag kan välja vore min första åtgärd att avgå, efter att ha framfört en djup ursäkt, säger hon på inspelningen.

Nu beklagar hon att citaten, från det som kallas ett privat möte, nått allmänheten och förklarar att hon aldrig lämnat in någon ansökan om att avgå.

– Anledningen till det är att jag tror att jag kan leda mina medarbetare till att hjälpa Hongkong ut ur detta dilemma, säger Carrie Lam.

Fullt stöd

På ljudinspelningen från mötet beskriver hon sitt handlingsutrymme i ljuset av de stora protesterna i Hongkong som ”mycket begränsat”. Hon säger att områdets framtid har upphöjts till en fråga om nationell säkerhet och att Pekings högsta ledare använder Hongkong som en pusselbit i maktspelet gentemot USA.

Men hon understryker att Peking ”absolut inte planerar” att sätta in armén mot protesterna.

Peking meddelar samtidigt att Carrie Lam har regeringens fulla stöd.

– Vi stöder helt och hållet Carrie Lam i hennes ledarskap för regionen, sade Yang Guang, talesperson för Hongkong- och Macaofrågor på tisdagen.

Kina tillbakavisar också alla tankar på att diskutera Hongkongs status som en del av Kinas territorium.

Komplicerad relation

De nu pågående protesterna inleddes i våras och syftade till att stoppa ett lagförslag om att tillåta utlämning av misstänkta brottslingar till Fastlandskina. Lagförslaget lades på is, men demonstranterna lät sig inte nöjas. Protesterna har därefter handlat mer generellt om krav på ökad demokrati och protester mot ett hårdnat kinesiskt styre i regionen.

Demonstranterna kräver också att Carrie Lam avgår.

Relationen mellan Peking och Taiwan är också komplicerad. Kina anser att Taiwan är en utbrytarprovins som den asiatiska stormakten har historisk rätt till. Taiwan däremot anser sig vara en egen nation, men har aldrig formellt utropat sin självständighet.