← Till Tidningen Global
Radar

701 textilarbetare sparkades efter facklig organisering

SF Denim Apparels leverarar till bland andra H&M.

BANGLADESH 701 textilarbetare i Bangladesh har avskedats från fabriken av SF Denim Apparels som är leverantörer till bland andra H&M. Det internationella industrifacket Industriall skriver att hälften av dem hade försökt att organisera sig fackligt.

Åtminstone hälften av arbetarna som nu har förlorat sina jobb hade försökt att bilda en fackförening som skulle ha ingått i Sommilito Garments Sramik Federation. Enligt uppgifter till Industriall har företaget SF Denim Apparels vid upprepade tillfällen försökt att hindra arbetarnas försök att organisera sig fackligt. Förra året sparkade företaget hundra arbetare som försökt bilda en fackförening på fabriken, något som ledde till rättsliga processer som fortfarande pågår.

– Vi är djupt oroade över massavskedandet, det är uppenbart riktat mot arbetarna på grund av deras inblandning i fackliga aktiviteter. Det som gör saken än värre är att 30 av de som nu sparkats är gravida och kommer nu inte få någon moderskapspenning. Vi kräver att SF Denim Apparels återanställer alla avskedade arbetare, säger Nazma Akter, medlem av Industrialls högsta organ liksom ordförande för Sommilito Garments Sramik Federation.

Flera klädmärken som Benetton, C&A liksom svenska H&M lägger ut produktion på SF Denim Apparels. Industriall har sökt dem men inte fått svar skriver facket på sin hemsida.