← Till Tidningen Global
Radar

Oppositionen går ihop mot hård brexit

Storbritanniens oppositionsledare Jeremy Corbyn.

Oppositionspartier i Storbritannien har gått samman för att stoppa en hård brexit, skriver de i ett gemensamt uttalande. – Vi kommer att enas och göra det rätta för vårt land, säger Anna Soubry, ledare för Oberoende gruppen (TIG).

 STORBRITANNIEN Det var Labourpartiets ledare Jeremy Corbyn som ledde partisamtalen och företrädare från Skotska nationalistpartiet, Liberaldemokraterna, Gröna partiet och TIG deltog.

Partierna kom överens om att det mest genomförbara förslaget att stoppa en hård krasch ur EU skulle vara genom att stifta en ny lag som tvingar regeringen att söka om tillstånd att skjuta upp brexit.

De utesluter inte heller att genomföra en misstroendeomröstning mot regeringen.

– Vi står mot en premiärminister som inte har något mandat för det här och jag tror inte att han hyser någon hänsyn till parlamentet, säger Soubry.

Premiärminister Boris Johnson har lovat att ta Storbritannien ur EU 31 oktober, vare sig det finns ett avtal eller ej. Så ser det också ut att bli om inte oppositionen lyckas med sin ambition eller Storbritannien når en ny överenskommelse med EU.

Pundet gick upp till den högsta nivån mot dollarn och euron sedan 29 juli efter oppositionens besked på tisdagen.