← Till Tidningen Global
Zoom

Förnyade krav på självständighet för Västpapua

En papuansk aktivist med den seperatistiska flaggan Morning Star målad i ansiktet, under en protest nära presidentpalatset i Jakarta  22 augusti.

Protesterna i Västpapua fortsätter samtidigt som Indonesiens president Joko Widodo hävdar att läget är under kontroll. Protesterna utlöstes då studenter från Västpapua utsattes för en rasistisk attack av bland annat indonesisk polis, en händelse som filmades och snabbt spreds på nätet. Det som började som antirasistiska protester utvecklades snabbt till krav på självständighet.

VÄSTPAPUA Under tisdagen skanderade demonstranter i Surabaya på ön Java för ett fritt Västpapua. I Västpapua genomfördes flera demonstrationer under dagen, bland annat i Sorong, även där hördes slagord om ett självständigt Västpapua. Detta enligt den indonesiska människorättsadvokaten Veronica Koman som har twittrat om protesterna.

Även i måndags demonstrerade tusentals i bland annat Dogiyai-regionen i Västpapua med krav på självbestämmande, rapporterar The Guardian.  Protesterna beskrivs som de största på flera år.

I förra veckan förflyttades tusen indonesiska poliser till Västpapua och Papua – som redan har en hög närvaro av polis och militär. Detta efter en dryg veckas protester som vid flera tillfällen urartat till våldsamma konfrontationer. Indonesiens president Joko Widodo hävdade i början av veckan att läget är under kontroll, samtidigt som internetuppkopplingen i Västpapua kraftigt har begränsats, vilket försvårar bevakning från området.

Indonesiska myndigheter hävdar att det ska förhindra spridning av falska nyheter men oron för övergrepp mot befolkningen ökar:

– Vi vet att mycket militär har förflyttats och jag är orolig, jag vill inte att det blir som på Östtimor och Santa Cruz-massakern för 25 år sedan, säger Benny Wenda, ordförande för paraplyorganisationen the United Liberation Movement for West Papua till den australiensiska radiokanalen ABC.

Under Santa Cruz-massakern 1991 dödades åtminstone 250 östtimorianer då indonesiska styrkor sköt rakt in i en demonstration som krävde självständighet.

De pågående protesterna utlöstes efter rasistiska angrepp mot studenter från Västpapua. Studenterna anklagades för att ha kränkt den indonesiska flaggan under Indonesiens nationaldag. En arg mobb samlades utanför ett studentboende i staden Surabaya och skrek rasistiska slagord mot studenterna, liksom slagord mot Västpapua.

Dagen därpå bröt sig polisen in, och sköt tårgas mot studenterna, varpå 43 av dem greps. De flesta släpptes efter förhör senare samma kväll.

Människorättsadvokaten Veronica Koman menade att polisinsatsen var ”helt oproportionerlig”, rapporterar The Guardian Australia.

I samband med händelsen ska även polis ha utsatt studenter för rasistiska angrepp genom att kalla dem tillmälen som ”grisar”, ”apor” och ”hundar”. Detta filmades och spreds snabbt på nätet, vilket föranledde antirasistiska protester på Västpapua, men även på Java. Fokus skiftade dock snart till krav på självständighet för Västpapua som formellt blev en del av Indonesien efter en mycket kritiserad folkomröstning 1969, i vilken bara 1025 lokala ledare tilläts delta. Folkomröstningen övervakades av FN och 2001 erkände FN:s sändebud Chakravarty Narasimihan att den var illegitim.

En majoritet av folket i Västpapua kräver en ny folkomröstning
En majoritet av folket i Västpapua kräver en ny folkomröstning. Foto: Dita Alangkara/AP Photo/TT

En majoritet av folket i Västpapua kräver en ny folkomröstning. Men Västpapuas rika naturresurser innebär att Indonesien har stora intressen av Västpapua, där finns bland annat världens största guldgruva, Grasberg.

Spänningarna har också ökat i och med det stora infrastrukturprojektet Trans Papua och det väpnade upproret av Organisasi Papua Merdeka (Rörelsen för ett fritt Papua) som bland annat attackerat indonesiska intressen kopplade till projektet. Detta har i sin tur inneburit ökad indonesisk militär närvaro, vilket bidragit till ett stort antal internflyktingar.