← Till Tidningen Global
Radar

Ökade spänningar efter israeliska attacker

Bild från vad som sägs vara en drönarattack av Israel i Irak.

Israel har angripit mål i flera grannländer under helgen och måndagsmorgonen. Den libanesiska Hizbollahrörelsen varnar för motattacker, efter att två israeliska drönare fallit nära landets huvudstad Beirut.

IRAK/ISRAEL Den irakiska paramilitära alliansen Hashed al-Shaabi anklagar Israel för att ha utfört en drönarattack i närheten av staden al-Qaim, omkring 15 kilometer från Iraks gräns mot Syrien.

Det är den senaste i en rad misstänka explosioner vid Hashed al-Shaabis positioner, men första gången som Israel direkt pekas ut.

Enligt den shiamuslimskt dominerade alliansen, som bekämpade IS i Irak, dödades en person och en skadades i attacken.

Det har rapporterats om explosioner vid fyra andra av alliansens positioner i Irak sedan i mitten av juli, och i förra veckan uppgavs att en övervakningsdrönare hade beskjutits nära Bagdad. Attackerna har väckt oro för att en väpnad konflikt mellan Iran, USA och Israel kan komma att utspelas i irakiskt luftrum eller på irakisk mark.

"Ny fas"

Drönarattacken i Irak följer på en helg av upptrappade spänningar mellan Israel och flera av dess grannländer. I helgen angrep Israel iranska styrkor i Syrien och dödade tre personer, en iransk soldat samt två medlemmar i den libanesiska Hizbollahrörelsen, i en attack som bekräftats av Israel. Enligt Israel utgjorde angreppet ”en framgångsrik insats” för att förhindra en nära förstående iransk drönarattack mot Israel, skriver al-Jazira.

Under helgen rapporteras även två israeliska drönare ha störtat i en förort till Libanons huvudstad Beirut, något som mötts av kraftiga reaktioner från Hizbollah i Libanon. Rörelsens ledare Sayyed Hassan Nasrallah varnar Israel att Hizbollah planerar en ”omedelbar respons” på drönarincidenten.

– Vi har gått in i en ny fas, säger Nasrallah i ett tv-sänt tal, syftandes på rörelsens långa fiendskap med Israel.

Attack mot Gaza

Israel och Hizbollah utkämpade en månadslång konflikt 2006, som följdes av ett avtal som Hizbollah nu menar att Israel brutit. Natten till måndagen rapporterar den libanesiska tidningen an-Nahar att ett israeliskt luftangrepp har skett mot en av Folkfronten för Palestinas befrielse (PFLP) militära placeringar i Libanon.

På måndagsmorgonen har israeliska krigsflyg även attackerat den islamistiska Hamasrörelsen på Gazaremsan, uppger den israeliska armén i ett uttalande.

Landets myndigheter har även strypt oljeflödet till Gazaremsans största kraftverk, vilket innebär ett kraftigt slag mot områdets redan begränsade elförsörjning. Enligt den israeliska armén var attacken ett svar på tre raketattacker från Gaza till Israel på söndagskvällen. Det är ännu oklart vem som låg bakom raketattackerna.

TT-AFP-Reuters