← Till Tidningen Global
Radar

”Havets panda” nära utrotning

Det tros bara finnas tio exemplar kvar av den lilla Kaliforniatumlaren utanför Mexikos kust.

Den lilla hotade valen Kaliforniatumlare sätter Mexiko under press. Miljöorganisationer uppmanar omvärlden att införa handelssanktioner mot landet för att man misslyckats med att stoppa det illegala fiske som hotar arten.
I värsta fall kan Kaliforniatumlaren vara helt borta inom loppet av månader.

DJURLIV Världens minsta val är mycket nära utrotning. Forskare uppskattar att så få som bara tio individer av Kaliforniatumlaren finns kvar i vattnen utanför nordvästra Mexiko, som är artens enda hemvist.

Miljöaktivister slår nu larm om att det krävs ”drastiska åtgärder” för att arten inte ska försvinna helt och hållet, och vädjar till länderna som skrivit under den internationella artskyddskonventionen Cites att införa hårdast möjliga sanktioner mot Mexiko för att tvinga landet att anstränga sig mer.

Sanktioner

Cites reglerar handeln för tiotusentals hotade växter och djur, och länderna har mandat att straffa de som bryter reglerna eller inte gör tillräckligt för att stoppa illegal handel med arterna på listan.

– Parterna borde införa sanktioner mot Mexiko och förbjuda handel med Cites-listade arter från Mexiko tills de får situationen under kontroll, säger Zak Smith, ordförande för naturskyddsorganisationen NRDC.

Mexiko hävdar å sin sida att landet redan gör allt som står i dess makt:

– Jag tror inte att en enkel lösning som sanktioner mot Mexiko kommer göra mycket för Kaliforniatumlaren, säger Hesiquio Benítez Díaz, landets generaldirektör för internationellt samarbete.

Havets panda

Kaliforniatumlaren är känd som ”havets panda” på grund av sina svarta ringar runt ögonen. Den har minskat kraftigt i antal eftersom den ofta fastnar i fiskenät. För några år sedan införde Mexiko fiskeförbud längs ett stort område utanför kusten, men illegalt fiskande fortsätter vara ett stort problem.

Kaliforniatumlaren har varit föremål för uppmärksamhet många gånger tidigare. För ett par år sedan engagerade sig skådespelaren Leonardo DiCaprio för djuret och bad sina miljoner följare på Twitter och Instagram att skriva under en namninsamling till Mexikos president för att stärka skyddet.

Det resulterade i ett avtal där Mexiko lovade att skydda det marina ekosystemet i Californiaviken.