← Till Tidningen Global
Radar

Explosion vid omstridd irländsk gräns

Explosionen inträffade i Newtownbutler några kilometer från gränsen till Irland.

En explosion har ägt rum i en nordirländsk by vid gränsen till Irland. En bomb tros ha placerats ut som en fälla och polisen pekar mot utbrytargrupper från IRA.

NORDIRLAND Smällen inträffade invid en väg utanför gränsbyn Newtownbutler, där polis arbetat under helgen efter att ha fått uppgifter om ett misstänkt föremål.

– Jag är helt övertygad om att detta var ett avsiktligt försök att locka till sig poliser och antiterrorpoliser till området för att mörda dem, säger Stephen Martin vid polisen i brittiska Nordirland.

Det fanns ingen bebyggelse i närheten av explosionen och ingen kom till skada. Polisen tror att syftet med sprängladdningen var att den skulle detonera när tekniker arbetade på platsen, men dessa hade redan åkt därifrån.

Pekar ut IRA-avfällingar

Stephen Martin nämner två utbrytargrupperingar från den väpnade rörelsen Irlands republikanska armé (IRA) – New IRA och Continuity IRA – och säger att det finns goda skäl att låta utredningen starta i den änden.

– Man kan lugnt säga att deras aktivitet har ökat i år, säger han, och poängterar att vem som helst hade kunnat falla offer för attacken.

Irlands premiärminister Leo Varadkar fördömer bombdådet i ett uttalande:

”Det finns aldrig något som kan rättfärdiga att använda våld för att uppnå politiska mål.”

Den irländske justitieministern Charlie Flanagan beskriver attacken som avskyvärd ”utan hänsyn till vare sig rättssamhället, regler eller demokratiska principer”.

Arlene Foster, ledare för det nordirländska unionistpartiet DUP, riktar sig till de ansvariga och säger att det är dags för dem att ”lämna scenen och låta alla gå vidare”.

Flera attackförsök

Stämningen är spänd i området med tanke på osäkerheten kring brexitprocessen och gränsfrågan på Irland. En återinförd hård gräns mellan Nordirland och Irland tros spä på den mångåriga konflikten mellan republikaner och unionister.

Förra månaden berättade nordirländsk polis om misstankar om att väpnade grupper försökte mörda poliser i staden Craigavon. I juni upptäcktes en bomb under en polisbil i Belfast.

I januari i år exploderade en bilbomb i Derry som misstänks ha placerats ut av New IRA, som även tros ha dödat journalisten Lyra McKee i april.