← Till Tidningen Global
Radar

Bolsonaro skyller skogsbränder på aktivister

Brasiliens president Jair Bolsonaro.

Skogsbränderna fortsätter att härja i Amazonas regnskog. Brasiliens president Jair Bolsonaro ger miljöaktivister skulden.

BRASILIEN På onsdagen syntes röken i São Paulo, 200 mil från bränderna. Samtidigt tände president Jair Bolsonaro en egen eld när han sade till journalister att ickestatliga organisationer ligger bakom bränderna, allt för att få presidenten att framstå i dålig dager.

– Det är det kriget vi står inför. Eldsvådorna tändes på strategiska platser. Allt indikerar att de åkte dit för att filma och starta eldsvådorna. Det är min känsla, sade Bolsonaro.

Illegal skövling

Han preciserade inte vilka organisationer han syftade på, men flera miljöorganisationer med Världsnaturfonden WWF i spetsen har dels lagt skulden på de många bränderna på jordbrukare som avsiktligt startar dem för att illegalt skövla områden, dels på Jair Bolsonaro för att han upplåtit naturområden till jordbruk och gruvnäring.

Tidigare har Bolsonaro skyllt det växande antalet skogsbränder på naturliga orsaker.

Bara i år har nära 73 000 skogsbränder registrerats i Brasilien, enligt landets hårt ansatta rymdforskningsinstitut Inpe. Det ska jämföras med att det under hela 2018 registrerades 39 759 bränder. Huvuddelen av bränderna har brutit ut i Amazonas.

Inpes chef fick för några veckor sedan sparken sedan institutet släppt satellitbildsdata som visar att avverkningen av regnskogen ökat kraftigt sedan Bolsonaro tillträdde som president.

Spär på kritik

Skogsbränderna har spätt på kritiken mot Bolsonaros klimatfientliga retorik, som aktivister anser sporrar skogshuggare, gruvägare och jordbrukare i Amazonas. Både Tyskland och Norge har stoppat sitt ekonomiska stöd till skydd av regnskogen och beskyller Brasilien för att vända kampen mot skövlingen ryggen.

Försämrade relationer mellan Brasilien och Europa skrämmer den mäktiga jordbrukssektorn som befarar bakslag på en av sina viktigaste marknader.