← Till Tidningen Global
Glöd · Ledare

Hopp för barn med svår epilepsi

Dravets syndrom är en typ av epilepsi som drabbar barn under det första levnadsåret. Barnen föds friska men får svåra epileptiska anfall och blir så småningom utvecklingsstörda. Det finns ingen bot, bara lindring – och för många finns knappt någon lindring heller.

En del barn med Dravets syndrom har fått pröva medicin med stora doser av cannabidiol, ett ämne som finns i cannabis. Samma ämne som i mindre doser används mot ångest, depression, sömnlöshet, hudproblem och mycket annat. Och när andra epilepsiläkemedel har förlorat sin verkan har cannabidiol hjälpt dem.

I en dubbelblind studie som presenterades i Dagens medicin 2017 deltog 120 barn och ungdomar med Dravets syndrom, som inte längre fick någon lindring av vanliga epilepsimediciner. I den grupp som fick cannabidiol halverades antalet epileptiska anfall. Fem procent blev helt fria från anfall. I kontrollgruppen märktes ingen förändring alls.

I Sverige har cannabidiol, förkortat cbd, blivit kontroversiellt. Å ena sidan har det godkänts som läkemedel av Läkemedelsverket, å andra sidan har det inte funnits några godkända läkemedel med cbd. Och den cbd-olja som säljs på nätet och i hälsokostbutiker klassas numera som narkotika – därför att den vanligen innehåller mätbara spår av det psykoaktiva ämnet thc. Visserligen inte i mängder som kan ge berusning, men ändå.

Men i slutet av juli rekommenderade EU:s läkemedelsmyndighet att läkemedlet Epidiolex ska godkännas för försäljning, och Läkemedelsverket tror att det blir verklighet redan i höst. Epidiolex är en epilepsimedicin för barn med exempelvis Dravets syndrom, och det innehåller cbd. Malin Trygg, vars barnbarn får hundratals epileptiska anfall om dagen, intervjuas i Ekot och hoppas att den nya medicinen ska ge honom ett längre och bättre liv.

Även beroendeforskare Fred Nyberg uttalar sig i Ekot. Han tycker det är problematiskt att Epidiolex godkänns eftersom det skulle kunna minska respekten för riskerna med att röka cannabis. ”Och den risken måste man naturligtvis ta hänsyn till.”

Förvisso måste man ta hänsyn till den. Men det är i allmänhet så att ämnen som används som läkemedel kan vara riskabla att använda på andra sätt. Och om man tycker att det är problematiskt att ge svårt sjuka barn en medicin som hjälper för att det kan få den växt, varifrån medicinen kommer, att verka mindre farlig, då kan man verkligen ifrågasätta syftet.

I höst kan alltså barn i EU med Dravets syndrom få en ny chans till ett bättre liv. Det vore välkommet om även andra i behov av cannabidiol skulle kunna få tillgång till sin medicin lagligt och enkelt. Till exempel receptfritt på apotek.

Vänner som lånar ut sin kolonistuga i ett grönt, lummigt paradis mitt i stan!

Donald Trumps gränslösa megalomani. Köpa Grönland? Han kanske kan byta till sig det mot Vita huset.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV