← Till Tidningen Global
Radar

Grönland: Vi är inte till salu

Inte till salu.

Grönland är inte till salu.
Så lyder budskapet från Grönlands regeringschef Kim Kielsen efter det att Wall Street Journal rapporterat om att USA:s president Donald Trump uttryckt en önskan om att köpa den arktiska ön.

GRÖNLAND Vita huset har inte bekräftat tidningsuppgifterna om att Trump är intresserad av att köpa Grönland. Och både danska och grönländska politiker har tagit avstånd från möjligheten att Grönland skulle kunna bli amerikanskt i framtiden.

”Grönland är inte till salu och kan inte säljas, men Grönland är öppet för handel och samarbete med andra länder – inklusive USA”, säger Kim Kielsen i en kommentar.

– Det är också viktigt att säga att Grönland inte är en vara som man kan sälja, säger Aaja Chemnitz Larsen, grönländsk folketingsrepresentant.

Venstre-ledaren Lars
Løkke Rasmussen kallar det hela för ett aprilskämt.

USA har tidigare lekt med tanken att köpa Grönland, vars läge mot Ryssland skulle vara viktigt för USA.

1867, när USA köpte Alaska från Ryssland, arbetade amerikanska myndigheter även med en plan för att köpa Grönland.

1946 gav den dåvarande amerikanska presidenten, Harry Truman, den danska regeringen ett erbjudande om att köpa ön för 100 miljoner dollar.

Erbjudandet avvisades, men amerikanerna fick behålla sin militära närvaro på ön – 1952 inrättades Thule Air Base på norra Grönland.

Fakta: Grönland

Grönland är världens största ö, med en befolkning på cirka 56 000 invånare. Runt 80 procent av landytan täcks av is och den isfria arealen är lite mindre än Sveriges yta.

Grönland har varit en dansk koloni sedan 1814, när Sverige och Norge bildade union. 1953 ändrades Grönlands status från koloni till danskt län och 1979 fick grönlänningarna självstyre.

Det innebär att den danska drottningen är statsöverhuvud och att den danska regeringen har ansvar för bland annat utrikes- och försvarspolitik, rättsväsende och administrationen av naturtillgångar.

2009 utvidgades självstyret. Grönland fick äganderätten till sina naturtillgångar i marken, med förbehållet att om vinsterna blev stora skulle det danska stödet minska i motsvarande grad.

Danmarks årliga bidrag motsvarar runt hälften av Grönlands budget. Den viktigaste inkomstkällan utöver pengarna från Danmark är fiske.

Grönlänningarna själva vill enligt opinionsmätningar gärna ha självständighet, men inte på bekostnad av sämre levnadsstandard.
Källa: Landguiden/UI, Ritzau

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV