← Till Tidningen Global
Radar

Oklarheter kring Jeffrey Epsteins död 

Jeffrey Epstein var en dömd sexförbrytare, här en bild från New York States sexualbrottsregister.

Det råder oklarheter kring sexualförbrytaren Jeffrey Epsteins död. Brutna ben i hans nacke, bland annat tungbenet, kan tyda på att han strypts snarare än begått självmord. Det är dock inte omöjligt att tungbenen går av vid självmord, framför allt om det handlar om äldre personer, rapporterar Washington Post på torsdagen.

USA Epstein som åtalades för en lång rad sexualbrott mot barn under åren 2002-2005 i juli i år hittades död i sin cell i lördags. Dödsfallet har preliminärt klassats som ett självmord men nu kastar information från obduktionen nytt ljus på det.

Flera ben i Epsteins nacke ska ha varit brutna men det är alltså framför allt tungbenet eller hyoidbenet som väcker misstankar då det ofta kopplas till mord snarare än självmord. Obduktionsprotokollet har inte offentliggjorts än men Washington Post hänvisar till personer som har insyn i fallet. 

Ett brutet tungben brukar innebära att rättsläkarna gör en bredare undersökning till dödsorsaken, som exempelvis hur snaran som Epstein hängde i när han hittades i sin cell såg ut och hur den var placerad.

Det förklarar ordförande för the National Association of Medical Examiners, Jonathan L Arden, för Wasthington Post. Tungbenet ser annorlunda ut på äldre personer, vilket gör att det kan brytas lättare:

– Om, hypotetiskt, tungbenet är brutet så skulle det generellt väcka frågor om strypning, men det är inte definitivt och det exkluderar inte självmord genom hängning, säger han till tidningen.

Konspirationsteorier

Det var tidigt i lördags morse som miljardären och sexualförbrytaren Jeffrey Epstein hittades död i sin cell. Dödsfallet hade preliminärt klassats som självmord, men frågor väcktes hur det hade kunnat ske.

Dagen innan hans död hade ett stort antal domstolsdokument från en rättsprocess som rörde en eventuell medhjälpare till Epsteins brott. I dessa dokument namnges en lång rad inflytelserika personer i både USA och internationellt som implicerade i Epsteins brott. 

Såväl tidigare presidenten Bill Clinton liksom nuvarande Donald Trump har figurerat i samband med Epstein. Men även prins Andrew från det brittiska kungahuset, den tidigare israeliska premiärministern Ehud Barak och saudiska prinsar liksom amerikanska politiker fanns i Epsteins vänkrets.

Mot bakgrund av detta och med misstanken under många år att andra kan ha varit medbrottslingar är det många som ställer sig frågan varför Epstein, som för några veckor sedan misstänktes ha försökt ta livet av sig, inte bevakades noggrant. 

Dessutom har det bidragit till en myriad av konspirationsteorier, som i och med informationen om brutna ben i Epsteins nacke, lär utökas ytterligare.