← Till Tidningen Global
Radar

Loujain al-Hathloul vägrar ta tillbaka tortyranklagelser

Loujain al-Hathloul.

Den saudiska människorättsaktivisten Loujain al-Hathloul som har suttit fängslad sedan i maj förra året vägrar att ta tillbaka sina anklagelser mot myndigheterna att hon torterats i fängelset. Hennes bror berättade i veckan att hon ska erbjudits att släppas fri i utbyte mot att hon drog tillbaka anklagelserna genom ett videouttalande.

SAUDIARABIEN Loujain al-Hathloul som länge kämpat för kvinnors rättigheter i Saudiarabien, och bland annat drivit kravet på kvinnors rätt att köra bil, greps ett par månader innan förbudet förra året togs bort.

I våras då hon och flera andra aktivister åtalades i domstol – bland annat för att ha haft kontakt med utländska journalister – vittnade hon om att hon utsatts för tortyr under året i fängelse.  

Människorättsorganisationen Human Rights Watch rapporterade i slutet av förra året att de fått information om att tre av de gripna kvinnoaktivisterna hade utsatts för tortyr och sexuella trakasserier i fängelset.

En av dessa var Loujain al-Hathloul. Efter HRW:s rapport bekräftade hon för sina föräldrar att hon utsatts för tortyr under perioden maj till augusti förra året.

Krävde video

Enligt hennes bror Walid al-Hathloul gick hon inledningsvis med på ett krav att underteckna ett dokument om att hon inte utsatts för tortyr, men då myndigheter ändrade kravet till att inbegripa ett videofilmat tillbakatagande av anklagelserna nekade hon:

– Att bli ombedd att på video neka tortyren låter inte som ett realistiskt krav, ska brodern ha twittrat, rapporterar the Guardian.

Loujain al-Hathloul är känd för sitt arbete för rätten att köra bil, men har också kritiserat landets förmyndarlag och har dessutom arbetat mot våld i nära relationer genom att försöka bygga upp en kvinnojour i landet.

Hennes bror Walid al-Hathloul skrev i en opinionsartikel tidigare i år att han är övertygad om att hennes arbete med kvinnojouren var ett av skälen till att hon greps den 15 maj förra året.