← Till Tidningen Global
Radar

Insamling för moskéhjältar i Norge

Mohamed Rafiq förhindrade terrorattentatet genom att övermanna attentatsmannen.

Mer än 100 000 norska kronor har hittills samlats in till tre män som lyckades förhindra dödsfall under terrorangreppet i moskén al-Noor Islamic Centre i lördags.
Målet med insamlingen är att bekosta en pilgrimsresa till Mecka.

NORGE 65-årige Mohamed Rafiq är en av dem som beskrivits som en hjälte, bland annat av Fremskrittspartiets partiledare Siv Jensen. Vid attacken i lördags sköts flera skott inne i moskén al-Noor Islamic Centre i Bærum, väster om den norska huvudstaden. Rafiq övermannade gärningsmannen.

– Han stoppade ett terrorangrepp som hade kunnat få fatala konsekvenser, sade Jensen vid en partiledarutfrågning.

Fick styrka

Rafiqs son har berättat om händelsen i moskén.

– Det uppstod tumult, och pappa klarade av att få ned honom på backen. Han säger att han plötsligt fick en massa kraft och styrka. Egentligen hade han fastat den här dagen, så kroppen hade inte mycket energi. Han höll honom ensam tills den andre (mannen) kom och hjälpte till, säger sonen till TV2.

De två männen ska ha kämpat mot den terrormisstänkte Philip Manshaus i omkring 20 minuter tills polisen kom till platsen, enligt NRK.

På gräsrotsfinansieringssajten Spelis har en insamling till de båda männen hittills inbringat mer än 130 000 norska kronor av fler än 650 givare. Pengarna ska enligt insamlingen gå till en tre veckor lång pilgrimsresa till Mecka. Även en tredje person, som sprang och larmade polisen, har tagits med i insamlingen.

Facebook stängde konto

Den 21-årige terrormisstänktes Facebook-konto stängdes ned på Facebooks initiativ, sedan bolaget varslats av polis.

Kontot stängdes bara timmar efter angreppet i moskén på lördagseftermiddagen.

– Det är korrekt att vi stängde vederbörandes profil. Det har vi gjort för att den överträdde våra gemenskapsregler, säger nordiska kommunikationschefen Peter Münster till NRK.

Det verkar som att Manshaus försökte livesända dådet på nätet, men att han aldrig lyckades med det.

Polisen har säkrat information från mannens Facebookprofilsida, liksom konton på andra sajter som mannen hade.

På kvällen hittades Manshaus 17-åriga styvsyster död. Manshaus misstänks ha mördat henne.

Fakta: Moskéattacken i Bærum

Klockan 16.07 på lördagen den 10 augusti mottog polisen i Oslo larmet om en attack mot moskén al-Noor Islamic Centre i Bærum, väster om den norska huvudstaden. På grund av språkförbistring – personen som ringde in talade dålig norska – bedömde polisen först situationen som mindre allvarlig än den var vilket ledde till att utryckningen försenades.

Då polisen kom till platsen hade den misstänkte gärningspersonen, en 21-årig man boende i området, redan övermannats av en församlingsmedlem. Bägge var lindrigt skadade.

Polisen har bekräftat att flera skott avlossades inne i moskén samt att två vapen hittades.

Under en husrannsakan på lördagskvällen hittades en 17-årig flicka död på en adress där den gripne bott. Polisen har bekräftat att det rör sig om en styvsyster till den gripne samt att han misstänks ha dödat henne.
F
öre moskéattacken publicerade den gripne ett inlägg på ett nätforum där han hyllade masskjutningen i amerikanska El Paso den 3 augusti, då 22 människor miste livet, samt terrordådet mot två moskéer i nyzeeländska Christchurch i mars, då över 50 personer dödades. Polisen kände till mannens nätaktiviteter men anade inte att en attack var nära förestående.

Attacken mot moskén rubriceras som mordförsök och terrorbrott. Den gripne misstänks även för mord på sin 17-åriga styvsyster.

Källor: NTB, NRK

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV