← Till Tidningen Global
Radar

Få textilfabriker följer säkerhetsarbete i Bangladesh

Ruma Akter, 25, vid sin arbetsplats på en textilfabrik i Dhamrai i april i år.

Av 1 600 fabriker i textilindustrin i Bangladesh är det endast 200 som följer regelverket som satts upp genom Bangladeshöverenskommelsen. 400 fabriker som inte följt säkerhetsföreskrifterna har nu hindrats från att emot internationella beställningar.

BANGLADESH Det var efter katastrofen Rana Plaza i Dhaka i Bangladesh, då en fabriksbyggnad rasade samman och 1 134 textilarbetare omkom som fack, arbetsgivare och internationella klädmärken kom fram till en överenskommelse för att göra arbetsplatserna säkrare.

Av de 1 600 fabriker som inspekterats fram till i år har bara 200 nått upp till kraven på certifiering inom överenskommelsen.

Att 400 fabriker hindras från att ta emot internationella beställningar från de klädmärken som ingår i överenskommelsen, kritiseras nu av Bangladesh Garment Manufacturers and Exporters Association (BGMEA) för att skada textilsektorn, rapporterar Reuters.

Överenskommelsen förlängdes i maj med ytterligare ett år, tanken är att ett myndighetsorgan ska ta över arbetet efter det.

Bella Frank