← Till Tidningen Global
Radar

Stympat id-firande i indiska Kashmir

Indiska soldater stänger av en gata i Srinagar på lördagen.

Samtidigt som firandet av den muslimska högtiden id al-adha inleddes på söndagen tycks centralregeringen i Delhi stå i begrepp att återinföra restriktioner i indiska Kashmir.

KASHMIR/INDIEN På söndagen sattes vägspärrar upp i centrala Srinagar, huvudort i den indiskkontrollerade delen av Kashmir, samtidigt som polis körde runt på gatorna och uppmanade människor att stanna inomhus.

– Vi ska utvärdera situationen i dag. Jag tror inte att vi kommer att tillåta stora folksamlingar, säger en polis som uttalar sig mot löfte om anonymitet.

Restriktionerna infördes i anslutning till att Indiens regering förra söndagen hävde delar av delstaten Jammu–Kashmirs självstyre, men lättades inför fredagsbönen den 9 augusti. Samma dag utbröt sammandrabbningar mellan polis och demonstranter i Srinagar och myndigheterna tycks befara en upprepning under firandet av högtiden id al-adha.

Id utan släkt och vänner

Firande ser nu ut att ramas in av utegångsförbud, nedsläckta kommunikationer samt förstärkt militär närvaro på gatorna.

– Vad för slags id är det här? Om vi inte kan nå våra nära och kära, om vi inte kan besöka våra släktingars hem, vad har vi då att fira? frågar sig en äldre man, som inte vill uppge sitt namn, i Srinagar uppgivet

Kashmir har varit delat mellan Indien och Pakistan sedan länderna blev självständiga från Storbritannien 1947. Bägge gör anspråk på hela territoriet. Indiens hindunationalistiske premiärminister Narendra Modi har sagt att landets agerande nu handlar om att ”befria” indiskkontrollerade Kashmir från terrorism.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV