← Till Tidningen Global
Radar

Många döda under helgens upptrappning i Jemen

Civila och säkerhetsstyrkor vid platsen för en dödlig attack på en polisstation i Aden tidigare i augusti.

Situationen är alltmer spänd i jemenitiska Aden. Runt 40 personer har dödats och 260 skadats sedan striderna trappades upp i torsdags, uppger FN.

JEMEN ”Det är hjärtskärande att familjer under id al-adha sörjer sina nära och käras bortgång i stället för att fira i fred och harmoni”, säger Lise Grande, FN:s humanitära koordinator för Jemen, i ett uttalande.

Den muslimska högtiden id al-adha inleddes på söndagen.

”Vår prioritering just nu är att sända ut medicinska team för att undsätta de skadade. Vi är också väldigt oroade över rapporter om att civila instängda i sina hem börjar få slut på mat och vatten”, fortsätter Grande.

Det sydjemenitiska separatistrådet STC, som stöds av Förenade Arabemiraten, gick på lördagen med på eldupphör efter att ha tagit kontroll över bland annat presidentpalatset i hamnstaden Aden.

Kravet om eldupphör kom från den saudiskledda koalition som leder kampen mot de Iran-stödda Huthi-rebellerna i den svåröverskådliga konflikten.

Men bara timmar efter beskedet kom nyheten att saudiskledda trupper på söndagen har attackerat ett område som utgör ett ”direkt hot” mot den av Saudiarabien stödda jemenitiska regeringen – med president Abd Rabbu Mansur Hadi i spetsen – som tillfälligt är baserad i Aden.

Enligt saudisk statlig tv kommer insatsen att följas av fler, och STC uppmanas att dra sig tillbaka från de områden i Aden de tagit kontroll över för att undvika ytterligare attacker.

Från krigsutbrottet 2015 och fram sista maj i år har striderna i Jemen skördat 91 600 liv, visade en amerikansk rapport tidigare i sommar. Närmare 12 000 av dödsoffren var civila.