← Till Tidningen Global
Radar

Gripen för moskéattack vill inte prata

En församlingsmedlem från al-Noor Islamic Centre vid id al-adha-firandet i Sandvika.

Enligt norsk polis har den man som gripits för moskéattacken i Bærum högerextrema åsikter. Men den gripne själv har enligt försvarsadvokaten Unni Fries inga planer på att förklara sig.
– Min klient önskar att nyttja sin rätt att inte yttra sig, säger hon till NTB.

NORGE I ett inlägg på ett internetforum ställer sig mannen i 20-årsåldern bakom flera skjutningar den senaste tiden, bland annat den i El Paso i USA förra veckan, då 22 personer miste livet. Han skriver även att han är utvald av den man som misstänks för terrordådet mot två moskéer i nyzeeländska Christchurch tidigare i år.

Det är fortfarande inte klarlagt exakt vad som inträffade vid moskén under lördagen. Polisen bekräftar att flera skott avlossades och att en person blev lindrigt skadad när denne lyckades avväpna den misstänkte mannen. Två vapen hittades i samband med insatsen vid moskén.

Polisen har förhört den misstänkte, som troligen kommer att begäras häktad i Oslo tingsrätt under måndagen, men uppger att han inte har gjort några medgivanden. Enligt försvarsadvokaten Unni Fries vill han inte medverka i förhör.

– Polisen har informerats om att min klient önskar nyttja sin rätt att inte yttra sig, och då räknar jag med att polisen respekterar det, säger hon till nyhetsbyrån NTB.

”Möjligt mord”

Under en presskonferens på söndagen uppgav förundersökningsledaren Rune Skjold att polisen uppmärksammats på mannens nätaktiviteter ”för en tid sedan”, men inte ska ha anat att en attack var nära förestående.

– Kartläggningen har visat att gärningspersonen har högerextrema åsikter, sade Skjold och tillade att gärningen utreds som försök till terrordåd.

Den gripne misstänks även för mord på sin 17-åriga styvsyster, som efter moskéattacken hittades död i en lägenhet där mannen bott.

Om det gjorts några andra fynd i bostaden har polisen inte avslöjat.

Höjd beredskap

Moskéattacken fick Oslopolisen att höja beredskapen inför söndagens firande av den muslimska högtiden id al-adha. På söndagseftermiddagen hade dock inga tillbud rapporterats.

”Vi har inte hör om några oönskade händelser i anslutning till dagens arrangemang. De flesta stora arrangemang ser ut att vara över men vi kommer fortsatt att ha höjd beredskap”, säger polisinspektören Jan Eirik Thomassen i ett pressmeddelande.

Norges statsminister Erna Solberg, som befinner sig i Sandvika för att delta i id al-adha, säger till ett pressuppbåd på plats att man ska kunna känna sig trygg som muslim i Norge.

– Det som hände i går (lördags) är något som inte ska ske i Norge. Norge ska vara tryggt, säger hon.

”Står eniga”

Samtidigt som norska muslimer är i chock över gårdagens attack sluter övriga Norge upp mot våldet. Flera har hört av sig till Islamska rådet och erbjudit sig att stå vakt utanför moskéer i samband med dagens högtidsfirande.

”Det här visar att vi, muslimer som icke-muslimer, står upp mot detta förfärliga angrepp. Vi ska stå eniga mot detta hat och möta det med kärlek”, skriver Abdirahman Diriye, ledaren för rådet, i ett pressmeddelande.

Fakta: Moskéattacken i Bærum

Klockan 16.07 på lördagen den 10 augusti mottog polisen i Oslo larmet om en attack mot moskén al-Noor Islamic Centre i Bærum, väster om den norska huvudstaden. På grund av språkförbistring – personen som ringde in talade dålig norska – bedömde polisen först situationen som mindre allvarlig än den var vilket ledde till att utryckningen försenades.

Då polisen kom till platsen hade den misstänkte gärningspersonen, en 21-årig man boende i området, redan övermannats av en församlingsmedlem i 70-årsåldern. Bägge var lindrigt skadade.

Polisen har bekräftat att flera skott avlossades inne i moskén samt att två vapen hittades, men inte berättat vilken typ av vapen det rör sig om.

Under en husrannsakan på lördagskvällen hittades en 17-årig flicka död på en adress där den gripne bott. Polisen har bekräftat att det rör sig om en styvsyster till den gripne samt att han misstänks ha bragt henne om livet.

Före moskéattacken publicerade den gripne ett inlägg på ett nätforum där han hyllade masskjutningen i amerikanska El Paso den 3 augusti, då 22 människor miste livet, samt terrordådet mot två moskéer i nyzeeländska Christchurch i mars, då över 50 dödades. Polisen kände till mannens nätaktiviteter men anade inte att en attack var nära förestående.

Attacken mot moskén rubriceras som mordförsök. Dessutom utreds den som försök till terrordåd. Den gripne misstänks även för mord på sin 17-åriga styvsyster.

Källor: NTB, NRK