← Till Tidningen Global
Zoom

Courtney Wild och Michelle Licata nekas rättvisa ännu en gång

Michelle Licata och Courtney Wild med sin advokat Brad Edwards i samband med att Jeffrey Epstein åtalades för stämpling för sexuell människohandel och sexuell människohandel med minderåriga den 8 juli i år.

I lördags hittades Jeffrey Epstein död i sin cell i New York. Epstein var multimiljonären som upprättade vad som beskrivits som ett pyramidspel för sexuella övergrepp, en härva andra inflytelserika personer också blivit implicerade i. Åklagarmyndigheten meddelar att utredningen kommer att fortsätta:
– Jag ville bara att han skulle hållas ansvarig för sina handlingar, säger ett av Epsteins offer, Michelle Licata.

USA Michelle Licata är en av de många kvinnor som föll offer för de systematiska sexualbrott som Jeffrey Epstein anklagades för. Jeffrey Epstein jagade unga flickor, ofta genom att använda både sina anställda liksom andra unga flickor som rekryterare. Mot betalning fick han flickorna att ge honom massage, ofta flera gånger om dagen.

Denna massage förvandlades sedan till olika former av sexuella handlingar. I många av fallen tog han på dem medan han masturberade, i andra fall övertalade eller pressade han flickorna att gå med på olika sexuella handlingar med honom och i vissa fall har han anklagats för uppenbara våldtäkter. I en stor del av fallen var det barn han förgrep sig på – vittnen har sagt att han ville ha unga skolflickor.

Skolflickor

Historien kring Epstein är likt härvan kring filmmogulen Harvey Weinstein eller den tidigare landslagsläkaren i gymnastik, Larry Nassar, en historia som omfattar ett stort antal offer som går långt tillbaka i tiden. I en serie undersökande reportage under vinjetten Perversion of Justice intervjuade Miami Heralds Julie K Brown åtta av de kvinnor som hade utsatts för sexuella övergrepp av Jeffrey Epstein i början av 2000-talet. Två av dem var Michelle Licata och Courtney Wild som båda gick i skolan och fortfarande bar tandställning när de föll offer för Epstein.

Sexton år gammal rekryterades Michelle Licata för att massera Epstein. Hon beskriver en spiraltrappa i hans massiva hus i Palm Beach, Florida, som ledde upp till ett rum med massagebänk och hur Epstein kom in i rummet, naken så när som på en handduk och talandes i telefon. När massagen var över blottade han sig och sade åt Michelle Licata att ta av sig sina kläder. Han satte en klocka på alarm, tog av hennes bh och tafsade på henne med ena handen, masturberade med den andra:

– Jag bara fortsatte att titta på klockan för jag ville inte ha bilden av vad han höll på med på näthinnan. Han fortsatte försöka stoppa in sina fingrar inuti mig och sade åt mig att nypa hans bröstvårtor. Han sade mest ’gör så, hårdare, hårdare, och gör så här…’ berättar Michelle Licata för Miami Herald.

Courtney Wild var ännu yngre när Epstein utsatte henne för sexualbrott första gången, 14 år gammal. Förutom att hon själv utsattes för hans övergrepp så förmåddes hon bli rekryterare av andra unga flickor. Flickorna letades upp på gallerior eller fester.

– Jeffrey exploaterade flickor som hade problem, flickor som i princip var hemlösa. Han jagade flickor som han trodde att ingen skulle lyssna på och han hade rätt, säger Courtney Wild till Miami Herald.

Många offer

Courtney Wild blev i polisens undersökning benämnd som offer nummer 1, Jane Doe 1. Senare, i takt med att polisens utredning identifierade offer på offer tillkom allt fler Jane Does. Den tidigare polischefen Michael Reiter i Palm Beach förklarade för Miami Herald att det här var långt ifrån ett ”hon säger-han säger”, fall där ord står mot ord mellan två personer. Utan snarare ett 50 personer säger en sak och en person säger en annan.

Den tidigare finansmannen Epstein greps i juli i år, ombord på sitt privata plan som just hade anlänt från Frankrike. Han anklagades för två brott – stämpling för sexuell människohandel i ett fall och sexuell människohandel av minderåriga i det andra – mellan åren 2002–2005. Enligt åklagaren Geoffrey Berman hade Epstein begått sexuella övergrepp mot flickor så unga som 14 år och han förklarade att hans offer förtjänade att se honom ställd inför rätta.

När anklagelserna mot Epstein lästes upp i New York den 9 juli var Michelle Licata och Courtney Wild på plats. Epstein riskerade att dömas till 45 års fängelse, men nekade till anklagelserna och begärde att släppas mot borgen. Den 18 juli nekades han detta av domaren som hänvisade till att han både var en flyktrisk och en fara för allmänheten.

Geoffrey Berman, åklagare för New Yorks södra distrikt under en presskonferens i samband med att Jeffrey Epstein åtalades i juli
Geoffrey Berman, åklagare för New Yorks södra distrikt under en presskonferens i samband med att Jeffrey Epstein åtalades i juli. Foto: AP Photo/Richard Drew

Kritiserad överenskommelse

Epstein dömdes för sexualbrott redan 2008, men istället för de allvarliga brotten som sexualbrott mot barn innebär gick åklagarna med på en överenskommelse där Epstein förklarade sig skyldig till prostitutionsbrott. Han slapp därigenom åtal och rättegång. Överenskommelsen satte stopp för en då pågående FBI-utredning mot Epstein som om den lett till åtal hade kunnat leda till en livstidsdom.

Överenskommelsen förhandlades fram av Epsteins grupp av inflytelserika försvarare och Florida-åklagaren Alexander Acosta. Miami Heralds granskning visar att försvaret satte upp villkor för överenskommelsen och till stora delar styrde dess utformning:

– Skadan som orsakades i det här fallet är skandalöst. Hur i hela världen kan du som delstatsåklagaren ägna dig åt en förhandling med en tilltalad, i princip tillåta att den tilltalade skriver överenskommelsen, säger Bradley Edwards, som representerar flera av kvinnorna, till tidningen.

I överenskommelsen ingick det att Epstein själv liksom fyra medbrottslingar skulle ges immunitet från federalt åtal. Dessutom utsträcktes immuniteten till ytterligare eventuella icke namngivna medbrottslingar, vilket ”lämnade det öppet för tolkning om det möjligen refererade till andra inflytelserika personer som hade sex med minderåriga flickor i Epsteins många hem eller på hans plan”, skriver Miami Herald.

Hölls hemlig

Dessutom hölls överenskommelsen hemlig för alla de unga flickor som polisen hade identifierat och som hade deltagit i utredningen av honom, vilket i sig var ett brott mot den federala lagen, Crime Victims Rights Act enligt vilken ett brottsoffer har rätt till information som rör utredningen.  

Istället för ett långt fängelsestraff dömdes Epstein till 18 månaders fängelse i juni 2008, han avtjänade 13 månader och tilläts under den tiden lämna fängelset i upp till tolv timmar, sex dagar i veckan för att jobba på sitt kontor.

Efteråt började Epstein bygga upp sitt skamfilade rykte genom stora donationer till bland annat forskningsprojekt. Samtidigt hade ett stort antal enskilda rättsprocesser inletts mot honom och mot hur fallet hade hanterats. Trots dessa processer föll fallet i relativ glömska.

Fram till dess att en nyckelspelare i överenskommelsen blev utnämnd till minister för två år sedan.

Ny granskning

I och med utnämningen av Alexander Acosta till arbetsmarknadsminister i Trumps regering 2017 granskades hans karriär noggrant och hans roll i fallet Epstein dammades av. Som en del i den granskningen gick Miami Herald igenom tusentals domstolsdokument från de olika rättstvisterna mot Epstein, bland annat vittnesmål och mejlkommunikation mellan åklagare och Epsteins försvarsadvokater. Dessutom kunde Miami Heralds Julie K. Brown identifiera 60 potentiella offer. Fyra ställde upp på intervjuer. Kanske bidrog det att #metoo exploderade i USA och runt om i världen vid samma tidpunkt.
 
Miami Heralds granskning av fallet var ett skäl till varför Epstein senare greps. Och i februari i år beslutade en federal domare i Florida att överenskommelsen med Epstein 2008 bröt mot lagen Crime Victims Rights Act när offren inte informerades. I domslutet skrev domaren, med hänvisning till den tidigare utredningen att:

”Epstein styrde andra personer att utsätta flickorna för sexuella övergrepp. Epstein använde sig av avlönade anställda för att finna och hämta minderåriga flickor till honom. Epstein arbetade tillsammans med andra för att få tag på minderåriga inte bara för sin egen sexuella tillfredsställelse utan också för andras sexuella tillfredsställelse”, rapporterade ABC News i juli.

Alexander Acosta i samband med hans utnämning till arbetsmarknadsminister i mars 2017
Alexander Acosta i samband med hans utnämning till arbetsmarknadsminister i mars 2017. Kort efter det nya åtalet mot Jeffrey Epstein avgick han från sin post. Foto: AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Släppta dokument

I fredags, dagen innan Epstein hittades död, släpptes slutligen domstolsdokument från en process med Ghislaine Maxwell, som anklagats för inblandning och medhjälp till Epsteins brott. Ghislaine Maxwell är dotter till den döde brittiske mediemagnaten Robert Maxwell och var under en period flickvän till Epstein men även efter förhållandet tog slut hade de en nära relation. Flera av de som tros ha fallit offer för Epsteins sexualbrott har anklagat henne för att fungera som en rekryterare av unga flickor.

De nu släppta dokumenten rörde en förtalsprocess med anledning av dessa anklagelser och i dokumenten namnges en lång rad inflytelserika personer som Epstein brukade umgås med. Virginia Roberts Giuffre var sexton när hon rekryterades in till pyramidspelet av unga flickor som Epstein byggde upp. Hon har anklagat Epstein och Maxwell för att ha tvingat henne att ha sex med flera andra inflytelserika personer som inbegriper både politiker och kungligheter.

Inflytelserik vänkrets

Såväl tidigare presidenten Bill Clinton liksom nuvarande Donald Trump har figurerat i samband med Epstein. Men även prins Andrew från det brittiska kungahuset, den tidigare israeliska premiärministern Ehud Barak och saudiska prinsar liksom amerikanska politiker fanns i Epsteins vänkrets.

De flesta har inte implicerats mer än att de deltagit på Epsteins fester i hans olika egendomar i Palm Beach, New York, New Mexico och öar (han ägde två), eller på den så kallade Lolitaexpressen, Epsteins privata plan där fester hölls med dignitärer och unga flickor. Men några av dem har pekats ut av Virginia Roberts Giuffre som alltså anklagade Epstein för att ha förmått henne att ha sex med inte bara honom utan även hans vänner.

Mot bakgrund av detta och med misstanken under många år att andra kan ha varit medbrottslingar är det många som ställer sig frågan varför Epstein, som för några veckor sedan misstänktes ha försökt ta livet av sig, inte bevakades noggrant. För han stod inte under särskild övervakning för att förhindra suicid när han i lördags morse hittades död i sin cell. Ett preliminärt utlåtande från rättsläkare tyder på att det var självmord.

Med så många frågor som kvarstår och med så många mäktiga män implicerade på ett eller annat sätt lämnar det en bördig jordmån för konspirationsteorier. Och med draghjälp från Trump själv, som under helgen twittrade vidare konspirationsteorier om Bill Clinton, lär det utvecklas till en formidabel storm av konspirationsteorier kring Epstein. Det är ett av skälen till varför det är viktigt att utredningen kring hans brott och eventuella medbrottslingar fortsätter.

Men det primära är, naturligtvis, att ge Courtney Wild, Michelle Licata och de många andra kvinnorna, som när de var barn hamnade i förövaren Epsteins nät, rättvisa och upprättelse.