← Till Tidningen Global
Radar

Alla flyg inställda efter protest i Hongkong

Tusentals personer demonstrerar på den internationella flygplatsen i Hongkong.

Inga flyg tillåts lyfta eller landa på Hongkongs internationella flygplats.
Över 5 000 demonstranter har samlats i lokalerna, enligt polisen.

HONGKONG ”Förutom de avgångar där incheckningen är klar och de anländande flyg som redan är på väg till Hongkong, ställs alla flyg in under resten av dagen”, meddelar luftfartsmyndigheten i ett uttalande.

I uttalandet avråds allmänheten från att komma till flygplatsen och i högtalare uppmanas människor att lämna området så snart som möjligt.

Beslutet ska ha fattats på grund av de tusentals demonstranterna, som bland annat bär skyltar med texter som ”Hongkong är inte säkert”.

Demonstrationerna har pågått sedan i fredags, men enligt myndigheten är det först på måndagen de anses ha orsakat störningar.

Kräver Lams avgång

”Flygplatsverksamheten vid Hongkongs internationella flygplats har blivit allvarligt störd på grund av folksamlingen på flygplatsen i dag”, står det i uttalande.

Polisen i Hongkong har under dagen visat upp en vattenkanon som kan användas vid upplopp som en varning till demonstranterna. Två sådana införskaffades 2014 men har aldrig använts. Under måndagens demonstration användes en av dem på testdockor vid en träningsanläggning.

Demonstranterna kräver bland annat att Hongkongs ledare Carrie Lam ska avgå och vill se en oberoende utredning om hur protesterna har hanterats.
Myndigheterna anser att demonstrationerna är olagliga och farliga och Kina anser att kriminella uppviglar till våld.

Över 600 personer har gripits sedan protesterna inleddes i slutet av mars.

Fakta: Protesterna i Hongkong

De pågående protesterna inleddes den 31 mars för att stoppa ett lagförslag som tillåter utlämning av misstänkta brottslingar från Hongkong till Fastlandskina.

Demonstranterna lyckades få Hongkongs regering att lägga förslaget på hyllan. Parallellt med att demonstranternas krav på ökad demokrati har vuxit, har även våldet mellan demonstranter och polis tilltagit.

Under de senaste dagarna har protesterna varit mer omfattande än tidigare. Demonstranter har blockerat tåg och vägar, flyg har ställts in och en generalstrejk utlysts. Polisstationer har också omringats och attackerats.

Myndigheterna har svarat med tårgas, gummikulor och gripanden. Peking å sin sida har svarat genom skarpa varningar till demonstranterna samt de makter de anser driva på rörelsen.

Under senare år har protester brutit ut i Hongkong vid flera tillfällen. 2013 initierades den så kallade occupyrörelsen, som genom civil olydnad krävde ett mer demokratiskt valsystem.

Som en följd av den föddes paraplyrörelsen 2014, då hundratusentals människor demonstrerade för fria val och demokrati. Detta sedan fastlandsregeringen beslutat att införa en särskild valberedning som fick rätt att avgöra vilka kandidater som får ställa upp i val.

Paraplyrörelsen övergick i våldsamma protester och flera av rörelsens ledare sattes senare i fängelse. Valberedningen infördes trots protesterna.

Källor: AFP, Utrikespolitiska institutet, m fl.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV