← Till Tidningen Global
Radar

Abdeslam åtalas för bombningar i Bryssel

En minnesplats för offren i självmordsbombningarna i Bryssel 2016.

BELGIEN Salah Abdeslam, den enda överlevande misstänkte gärningsmannen efter terrorattackerna i Paris 2015, har formellt åtalats i Belgien för självmordsbombningarna i landet 2016.

Abdeslam åtalas för att ha ”medverkat i en terrorgrupps aktiviteter”, uppger de federala åklagarna som dock inte specificerar exakt vilken roll den franske medborgaren tros ha haft i attackerna.

IS har tagit på sig ansvaret för de båda bombningarna, som utfördes på Bryssels flygplats samt på en tunnelbanestation i staden den 22 mars 2016. Sammanlagt dödades 32 personer och ytterligare 340 skadades. Enligt utredare låg samma fransk-belgiska terrorcell bakom terrorattackerna i Paris i november 2015, som kostade 130 personer livet.

Salah Abdeslam dömdes i april i fjol till 20 års fängelse för en separat eldstrid med belgisk och fransk polis en vecka före självmordsbombningarna i Bryssel. Rättegången angående terrorattackerna i Paris, där Abdeslam ska ha skjutsat tre självmordsbombare till idrottsarenan Stade de France, tros dröja till nästa år.