← Till Tidningen Global
Radar

Nya åtal mot Bobi Wine

Politikern och artisten Bobi Wine, vars riktiga namn är Kyagulanyi Ssentamu, står åtalad för både förräderi och för att ha ”irriterat” president Yoweri Museveni.

Politikern och artisten Bobi Wine åtalas för att ha hånat eller irriterat president Yoweri Museveni. Han är sedan tidigare åtalad för förräderi i samband med en händelse förra året. Bobi Wine nekar till anklagelserna.

UGANDA Bobi Wine kallar de nya åtalen mot honom för löjliga när han på Facebook postade filmer från domstolen i Gulu under tisdagen:

– Rätten fortsätter efter en kort paus. När de insåg att de tidigare åtalen inte håller har staten presenterat nya åtal, skriver han.

Det var i samband med att en annan oppositionspolitiker i Uganda hade möte förra sommaren som det senare uppstod bråk. Ugandiska myndigheter har anklagat Wine för att ha hetsat supportrar till att attackera presidentens konvoj med stenar.

”Politiskt motiverade”

Wine nekar till anklagelserna och anklagar säkerhetsstyrkorna för mordförsök i samband med samma händelse, då skott avlossades mot bilen han färdades i. Hans chaufför dödades och Wine tror att kulan var avsedd för honom.

Om han döms riskerar han att dömas till livstids fängelse, men menar att åtalen är politiskt motiverade, rapporterar BBC. Bobi Wine meddelade nyligen att han kommer att ställa upp i presidentvalet 2021. President Yoweri Museveni har suttit vid makten sedan 1984.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV