← Till Tidningen Global
Radar

Uppgift: Djalali kan stå inför avrättning

Demonstration utanför Irans ambassad på Lidingö för den fängslade KI-forskaren Ahmedreza Djalali.

Den svenskiranske forskaren Ahmadreza Djalalis situation i iransk fångenskap kan ha förvärrats dramatiskt. En avrättning är nära förestående, befarar en österrikisk läkarorganisation.
Svenska UD lovar ”skyndsam kontakt” med Iran.

IRAN Djalali har suttit i iranskt fängelse sedan 2016, då han greps av den iranska underrättelsetjänsten under en konferensresa till landet.

Han anklagades för spioneri och dömdes 2017 till döden.

Enligt uppgifter till en österrikisk läkarorganisation från Djalalis fru försågs han tidigare i veckan med ögonbindel och fördes från Evin-fängelset i utkanten av Teheran till okänd ort. Detta tolkas av läkarorganisationen som en signal om att en avrättning kan vara nära förestående.

”Extremt oroade”

Svenska Amnesty, som har engagerat sig i Ahmadreza Djalalis fall, har nåtts av samma information.

– Vi är extremt oroade över den här situationen, och vill ha reda på var han befinner sig. Vi vill också att iranska myndigheter garanterar att man inte ämnar verkställa avrättningen. Vi fortsätter att kräva att anklagelserna mot honom läggs ned, och att han släpps fri, säger Maja Åberg, policyrådgivare vid Amnesty.

Det svenska utrikesdepartementet säger i ett skriftligt uttalande till TT att ”skyndsam kontakt kommer att tas med iranska företrädare.”

”UD tar kontinuerligt upp fallet på hög nivå, med företrädare för Iran såväl i Stockholm som i Teheran. I våra kontakter framför vi med emfas Sveriges och EU:s syn på dödsstraffet. Sverige fördömer tillämpningen av dödsstraff i alla dess former. Dödstraffet är ett omänskligt, grymt och oåterkalleligt straff som inte har någon plats i en modern rättsordning”, skriver UD.

Uppmärksammat fall

Thomas Szekers, ordförande i den österrikiska läkarorganisationen, vädjar till österrikiska UD om att agera för att rädda Djalalis liv, enligt ett dokument som österrikiska nyhetsbyrån APA läst.

”Vi ber er att göra allt som står i regeringens makt, eventuellt i samarbete med andra stater, för att avvärja dödsstraffet för kollegan och få honom frisläppt”, skriver Szekers.

Ahmadreza Djalali är lärare och forskare inom katastrofmedicin, och har bland annat arbetat vid Karolinska institutet i Sverige. Han var inbjuden att föreläsa i Teheran när han greps.

Hans fall har väckt stort engagemang hos människorättsorganisationer och läkarsammanslutningar.

En namninsamling med drygt 200 000 underskrifter lämnades i mars i fjol över till iranska ambassaden i Stockholm. Både FN och EU har krävt att Ahmadreza Djalali frisläpps.

Den iranskfödde Djalali har bott i Sverige sedan 2009 och har svenskt medborgarskap. I Sverige finns hans fru och två barn.

Fakta: Anklagas för samröre med Mossad

Ahmadreza Djalali är läkare och forskare i katastrofmedicin. Han är iransk och svensk medborgare. Han har bott i Sverige med fru och två barn sedan 2009, med undantag för ett par år i Italien, och hade före medborgarskapet permanent uppehållstillstånd i Sverige. Djalali disputerade i katastrofmedicin vid Karolinska institutet 2012.

Djalali greps av underrättelsetjänsten i Iran den 25 april 2016, när han var i landet för att delta i seminarier om katastrofmedicin på inbjudan av universitet i Iran. Han hade vid flera tidigare tillfällen rest till Iran utan problem.

Den 26 december 2017 inledde Djalali en hungerstrejk, sedan myndigheterna försökt att tvinga honom att skriva under ett erkännande om att han är spion.
I oktober 2017 sade den allmänne åklagaren i Teheran, utan att uttalat nämna Ahmadreza Djalali, att den ”svarande” hade haft flera möten med Mossad (Israels underrättelsetjänst) och gett dem känslig information om Irans militär- och kärnkraftsanläggningar i utbyte för pengar och uppehållstillstånd i Sverige. Djalali dömdes till döden.

Det bevis som anförs mot honom är ett erkännande som påstås ha tvingats fram under hot.

Källa: Amnesty Sverige