← Till Tidningen Global
Radar

Nätradikalisering i fokus efter El Paso

Forumet 8chan har fått kraftig kritik för att dess innehåll i stort sett inte modereras.

Den person som gripits för masskjutningen i amerikanska El Paso misstänks ha laddat upp ett främlingsfientligt dokument där han beskriver sina motiv på nätforumet 8chan. Om uppgifterna stämmer är det tredje gången en masskjutning annonseras i förväg på forumet – bara under de senaste sex månaderna.

FBI har bekräftat att masskjutningen i El Paso utreds som ett fall av inhemsk terrorism, och myndigheterna utreder nu uppgifter om att den misstänkte 21-åringen strax innan dådet lade upp dokumentet där han beskriver sina motiv.

Mycket tyder på att det verkligen är den misstänkte gärningsmannen som författat dokumentet. Personuppgifter där överensstämmer med den identitet som flera amerikanska medier tillskriver gärningsmannen, och detaljer om det planerade dådet matchar vad som sedermera skedde i El Paso.

Tredje gången

Dokumentet i sig är ett sammelsurium av idéer och konspirationsteorier som cirkulerar i den amerikanska vit makt-miljön – författaren kallar det själv ett ”meh-manifest” – men mer anmärkningsvärt är var det postats. Det laddades upp på nätforumet 8chan, en digital tummelplats för öppen rasism där det är fritt fram att uppmana till eller hylla dödliga våldshandlingar.

Om det visar sig att den misstänkte ligger bakom dokumentet innebär det att en masskjutning för tredje gången på sex månader annonserats på 8chan kort innan den ägt rum.

Grundades 2013

Den misstänkte gärningsmannen bakom massakern i nyzeeländska Christchurch laddade upp ett främlingsfientligt dokument på 8chan innan han den 15 april gick till angrepp under fredagsbönen i två moskéer och dödade 51 människor.

Även den amerikanske tonåring som misstänks ha skjutit ihjäl en person och skadat tre andra i en synagoga norr om amerikanska San Diego den 28 april hade inför dådet postat på forumet.

8chan grundades 2013, som en variant av det likaledes rasistiska men marginellt mer modererade forumet 4chan. När 4chan stängt ner vissa mer misogyna eller rasistiska diskussionstrådar har användare emigrerat till 8chan i protest.

Radikalisering på nätet

I USA pågår sedan en längre tid en diskussion om vilken roll nätforum som 8chan och 4chan spelar för spridningen av främlingsfientlig propaganda och radikaliseringen av potentiella gärningsmän.

– 8chan är nästan som en anslagstavla dit de värsta förövarna går för att sprida sina fruktansvärda tankar. Det har blivit en ekokammare där människor delar idéer, där de här ideologierna förstärks och utvecklas, och till slut radikaliseras människor, säger Jonathan Greenblatt, chef på organisationen Anti-defamation league som bekämpar antisemitism, till New York Times.

Nätforumets grundare Fredrick Brennan lämnade 8chan i fjol. I dag hävdar han att den miljö han bidrog till att skapa alstrar våld. Han arbetar för att få forumet nedsläckt.

– Att stänga det, så att de här sajterna tvingas gå under jorden, skulle inte innebära att de här sakerna slutar hända. Men de skulle inte hända varannan månad, säger han till New York Times om forumets roll i masskjutningarna.

 Forumet sägs upp

Nätverksleverantören och cybersäkerhetsföretaget Cloudfare säger nu upp sitt avtal med forumet 8chan.

”Skälen är enkla: de har visat sig vara laglösa och att den laglösheten har orsakat flera tragiska dödsfall. Även om 8chan kanske inte har brutit mot lagen genom att vägra att moderera sin hatfyllda gemenskap, har de skapat en miljö som vänder sig mot att kränka dess anda”, skriver Cloudfares vd Matthew Prince i ett blogginlägg.

Han skriver att det inte är lättvindigt fattat beslut, eftersom Cloudfare är en underleverantör så vill man inte ha för strikta riktlinjer, eftersom kunderna ska få sätta sina egna regler för sina sajter.

”Vi tolererar motvilligt innehåll som vi tycker är förkastligt, men vi drar gränsen vid plattformar som har visat att de direkt inspirerar till tragiska händelser och är laglösa i sin form. 8chan har passerat den linjen. De tillåts därför inte längre att använda våra tjänster”, skriver han.