← Till Tidningen Global
Radar

Mexiko: Tre journalister mördade på fyra dagar

Journalisten Jorge Ruiz Vazquez mördades i fredags i Veracruz i Mexiko, här står hans tolvåriga son Jesus Ruiz framhör kistan.

Jorge Ruiz Vazquez från Veracruz i södra Mexiko blev den tredje journalisten på fyra dagar att mördas i landet som är ett av världens farligaste länder för journalister. Tio journalister har mördats i landet bara i år.

MEXIKO Myndigheter i delstaten Veracruz säger att det pågår en utredning för att ta reda för varför de säkerhetsprocedurer som fanns på plats inte har fungerat. Jorge Ruiz Vazquez sköts till döds i sitt hem i staden Actobapan i fredags och skulle vittna om mordhot emot honom.

– Åklagaren kommer att utreda varför skyddet för offret och hans familj, som var aktivt, inte upprätthölls, sade delstatens åklagarmyndighet, rapporterar the Guardian.

Delstatsguvernören Cuitlahuac Garcia fördömde mordet i fredags och lovade att mördarna ska straffas.

Tecken på tortyr

Mordet var alltså det tredje mordet på en mexikansk journalist på fyra dagar. Under veckan dödades också reportrarna Edgar Alberto Nava och Rogelio Barragán Peréz i delstaterna Guerrero och Morelos. Nava mördades liksom Ruiz i fredags, och Barragan Peréz hittades mördad i tisdags i bakluckan på en bil. Hans kropp visade tecken på att han hade torterats innan han sköts ihjäl, rapporterar CNN.

– Utredarna måste prioritera hypotesen att mordet på Rogelio Barragán Peréz har samband med hans journalistik och måste identifiera de skyldiga så fort som möjligt, säger Emmanuel Colombié, ordförande för Reportrar utan gränsers Latinamerikabyrå, på organisationens hemsida.  

Hade hotats

Barragán var grundare till nyhetssajten Guerrero Al Instante som bland mycket annat bevakade brottslighet. Enligt hans kollegor hade han den senaste tiden undvikit att skriva under med sitt namn av säkerhetsskäl då han rapporterade om brott och våld, skriver Reportrar utan gränser.

Nava grundade nyhetssajten La Verdad de Zihuatanejo och hade enligt uppgifter till Committee to Protect Journalists mottagit dödshot på grund av sin rapportering:
– (Nava) berättade att för två månader sedan blev han mordhotad på grund av vissa artiklar om kriminella, som var missnöjda med vad han skrivit, säger hans vän och tidigare kollega Omar Bello till CPJ.

Sedan förra året jobbade han också för de lokala myndigheterna, men fortsatte att skriva nyhetsartiklar om bland annat brottslighet och våld.

Pressfrihet i fara

I mitten av förra veckan, innan de två senaste morden ägde rum, fördömde Det internationella nätverket för journalister med ett genusperspektiv, RIPVG, det ökade våldet mot kvinnor inom journalistiken i Mexiko, rapporterar Feministiskt perspektiv. Av de omkring 150 journalister som mördats i landet de senaste 20 åren har 16 varit kvinnor.

Förutom morden sker också mordförsök och olika former av hot och trakasserier som sätter yttrandefriheten och pressfriheten i landet under enorm press. För bara några veckor sedan utsattes journalisten Lydia Cacho Ribeiro för inbrott i sitt hem då bland annat journalistiskt material stals.

Mexiko rankas på plats nummer 144 av 180 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex för 2019.