← Till Tidningen Global
Radar

Mauretansk bloggare frisläppt

Efter fem år i fängelse har den mauretanske bloggaren Mohamed Mkhaitir släppts fri.

MAURETANIEN Den mauretanske bloggare som 2014 dömdes till döden för hädelse har släppts fri, uppger mannens advokat på tisdagen.

Det var en kritisk bloggpost om islam och det mauretanska kastsystemet som ledde till att Mohamed Mkhaitir fängslades. År 2017 omvandlades hans straff till böter och två års fängelse, men trots att han redan då avtjänat straffet har Mkhaitir förblivit fängslad fram till måndagen.

– Frigivningen är en stor lättnad efter över fem års fängelse i nästan total isolering, säger Christophe Deloire, generalsekreterare för Reportrar utan gränser som engagerat sig i fallet.

Mkhaitir lämnade av säkerhetsskäl landet omedelbart efter frigivningen. Hans öde har lett till omfattande protester från yttrandefrihets- och människorättsgrupper, men i det västafrikanska hemlandet finns en stark hotbild. I anslutning till rättegången demonstrerade tusentals i huvudstaden Nouakchott med krav på att Mkhaitir skulle dömas till döden och hans anhöriga har trakasserats under fängelsetiden.

Inför frigivningen har Mkhaitir framträtt i statlig tv och bett om ursäkt för sin bloggpost.