← Till Tidningen Global
Radar

Gummikulor och stenar vid Hongkongprotester

Demonstranter i Hongkong skyddar sig från polisens tårgas med hjälp av paraplyer.

Tusentals demonstranter trotsade åter polisens förbud och marscherade längs Hongkongs gator.
Återigen svarade polisen med tårgas och gummikulor, men möttes av stenkastning.

HONGKONG En stor folkmassa samlades i hjärtat av Hongkongs affärsdistrikt på söndagen. Polisen hade gett tillstånd för en stillastående protest i en park, men förbjudit demonstranterna att röra sig genom staden på grund av risk för nya sammandrabbningar.

Manifestationen var till en början fredlig.

– Jag har varit på varje protest och jag är aldrig maskerad, sade Phong Luk, som liksom sin sexårige son bar en Spindelmannendräkt.

Men tusentals demonstranter började sedan marschera genom Hongkong i olika riktningar.

Kravallpolis

En falang tog sig mot ett högkvarter för Fastlandskinas myndigheter i stadens affärsdistrikt, där hundratals poliser i kravallutrustning försökte stoppa dem att nå fram.

– Vi kallar det här Hongkongs revolutionära era, sade en maskerad deltagare och tillade:

– Den har rörelsen har utlösts av Kinas vägran att respektera Hongkongs friheter, och av att myndigheterna misslyckats med att hörsamma folkets röst.

Demonstranterna började bygga barrikader. Polisen sköt gummiklädda kulor och använde tårgas för att skingra protesterna. De möttes av stenkastning.
Men många tog också avstånd från våldsamheterna och bar plakat med slagord som ”Stoppa våldet”.

Två allvarligt skadade

Minst 24 personer skadades i sammandrabbningarna, två av dem allvarligt. Minst 13 personer greps av polisen.

Vid klockan 23.30 lokal tid hade demonstranterna dragit sig undan.

Söndagens marsch följer på lördagens omfattande protester i Yuen Long, ett av Hongkongs distrikt nära gränsen mot Fastlandskina, som började lugnt men som snart urartade i kaos. Även då kastade demonstranter flaskor och stenar mot polisen, som i sin tur svarade med att avfyra tårgas och gummiklädda kulor mot folksamlingarna.

Massdemonstrationerna i Hongkong, som pågått under de senaste sju veckorna, är det största tumult Hongkong skådat sedan den tidigare brittiska kolonin åter föll under kinesiskt styre för 22 år sedan.

Protesterna riktades till en början mot en lag som skulle göra det möjligt att utlämna misstänkta brottslingar till Fastlandskina. Förslaget har bordlagts, men kraven och spänningarna har växt till en bredare protest mot Fastlandskinas inflytande i Hongkong.

Fakta: Hongkong

Hongkong är en speciell administrativ region i Kina och ett av världens mest tätbefolkade områden med fler än sju miljoner invånare. Under 1900-talet, när Hongkong ännu lydde under Storbritannien, utvecklades det till ett av världens största finansiella nav.

Styret över Hongkong överlämnades till Kina 1997. Den kommunistiska fastlandsregeringen meddelade att principen ”ett land – två system” skulle gälla i 50 år. Det innebär att Hongkong – liksom det näraliggande, tidigare portugisiska, Macau – är delvis självstyrande med större press- och yttrandefrihet och en i högre grad öppen marknadsekonomi än Kina. Hongkong har också sin egen valuta, Hongkongdollar.

Peking ansvarar för regionens försvars- och utrikespolitik och har vetorätt när det gäller förändringar i det politiska systemet.

Under senare år har missnöjet med inskränkningar i Hongkongs system yttrat sig allt oftare. I den så kallade paraplyrevolutionen 2014 demonstrerade hundratusentals människor för fria val och demokrati. Detta sedan fastlandsregeringen beslutat att införa en särskild valberedning som fick rätt att avgöra vilka kandidater som får ställa upp i val, ett organ som infördes trots protesterna.

Källor: NE, The Guardian och AFP

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV