← Till Tidningen Global
Radar

Tankesmedja: Förstörelse fortsätter i Myanmar

Pojkar spelar fotboll i ett flyktingläger i Bangladesh.

MYANMAR Myanmars förberedelser för att återföra hundratusentals flyktingar från Bangladesh är minimala, visar satellitbilder som den australiska tankesmedjan ASPI studerat i en ny rapport.

Över 700 000 personer ur den muslimska minoritetsgruppen rohingya tvingades på flykt i delstaten Rakhine i Myanmar under en militäroffensiv hösten 2017. Hundratals byar brändes ned och FN:s utredare anser att massmord och våldtäkter utfördes med folkmord som uppsåt.

Myndigheterna i Myanmar har lovat att flyktingarna ska föras tillbaka och hävdar att landet är redo för att påbörja återförandet, men i de flesta drabbade områdena syns ”inga tecken på återuppbyggnad” och på vissa håll har förstörelsen till och med fortsatt, skriver tankesmedjan i rapporten.

”Den fortsatta förstörelsen av bostadsområden under 2018 och 2019, vilken tydligt visats genom vår satellitanalys, väcker allvarliga frågor gällande Myanmars vilja att underlätta en säker och värdig återföring”, säger Nathan Ruser vid ASPI i ett uttalande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV