← Till Tidningen Global
Radar

Puerto Rico: Glädjeyra när guvernör aviserar avgång

Glädjescener efter att guvernör Ricardo Roselló aviserat sin avgång till den 2  augusti.

Efter massdemonstrationer med krav på guvernör Ricardo Rosellós avgång har han nu meddelat att han kommer att lämna posten den 2 augusti. Beskedet togs emot med jubel av folk som samlats i huvudstaden San Juan.

PUERTO RICO ”Ricky Renuncia” har slagorden skallat i demonstrationerna som bröt ut efter en massiv läcka av chattmeddelanden mellan Roselló och elva manliga medarbetare. Kombinerat med missnöje över korruption, misskötsel, liksom den svåra ekonomiska situation Puerto Rico befunnit sig i, i över ett årtionde, blev läckan en tändande gnista.

En annan variant som skanderats är ”Avgå Ricky och ta juntan med dig” med hänvisning till det råd, Financial Oversight and Management Board (Promesa), som USA etablerade 2016 för att hantera Puerto Ricos skuldkris, och som lett till en politik med nedskärningar och förlust av jobb.

– Jag är medveten om det missnöje och det obehag ni känner. Jag har hört er och jag hör er i dag. Jag har gjort misstag och jag har bett om ursäkt, svarade han i ett tal som sändes på Facebook i söndags i vilket han förklarade att han inte kommer att försöka bli omvald i nästa års val men att han inte tänkte att avgå innan dess, rapporterade CNN tidigare i veckan.

Massdemonstration till svar

Talet hade inte den verkan Roselló sökte – på måndagen deltog människor från olika delar av samhället i en av de största demonstrationerna som setts i landet på mycket lång tid. Vissa demonstrerade för första gången som Erica Diaz vars sexåriga dotter var den som fick henne att ta ställning:

– Hon sade, ’mamma du har lärt mig att respektera alla människor. Vi borde inte håna folk. Varför är vi inte därute med de andra?’. Hon är skälet till att jag har är här, sade hon till CNN.

De senaste veckornas protester väcktes alltså av ilskan då ett stort antal chattmeddelanden från appen Telegram mellan guvernören och hans medarbetare läckt, den så kallade Telegramläckan eller Rickyleaks.

Puerto Ricos Center för undersökande journalism publicerade läckan, sammanlagt nästan 900 sidor, på nätet den 13 juli. Många av meddelandena var sexistiska, homofoba och hånade så väl överviktiga som människor som drabbades av orkanen Maria 2017, den största naturkatastrofen i Puerto Ricos moderna historia.

”Folk har fått nog”

En av de personer som guvernör Roselló attackerade i chatten var tidigare lokalpolitikern i New York, Melissa Mark Viverito. Roselló uttryckte sig bland annat att  ”någon borde slå den horan” om henne. I en intervju med CNN förklarar hon att detta handlar om hela Puerto Rico:

– Det här är en attack mot alla kvinnor och mot alla i Puerto i Rico, sade hon och fortsatte:

– Självklart har det historiskt sett funnits korruption men detta avslöjar många saker: ett, det handlar om sexism, misogyni och homofobi. Två det handlar om användandet av offentliga pengar och resurser för att berika sina vänner, att använda regeringsmakten för att attackera sina motståndare. Allt avslöjades i dessa chatt-meddelanden och jag tror att folk helt enkelt fått nog.

Roselló meddelade han valt att avgå den 2 augusti för att det ska ske under ordnade former.