← Till Tidningen Global
Radar

EU fryser projekt i Sudan

Anklagelser om att EU-pengar gått till Hamdan Dagalos milis Rapid Support Forces är ett skäl till att EU fryst projekten.

Åtminstone två EU-projekt i Sudan i syfte att hindra migranter vars slutdestination är EU att ta sig igenom landet har stoppats tillfälligt. Kritiken mot EU:s projekt har vuxit under våren, i takt med att militären slagit ner mot demonstranter som sedan i december förra året krävt ett civilt styre.

Ett projekt ska enligt uppgifter till Deutsche Welle ha stoppats i mars, och ett annat EU-finansierat projekt är tillfälligt stoppat sedan i juni. Kritiken mot EU har bland annat handlat om att pengar till projekten skulle kunna ha kommit den ökända milisen Rapid Support Forces (RSF) till del.

RSF anklagas för att ha varit med om att skjuta ihjäl demonstranter utanför militärhögkvarteret i Khartoum i början av juni, liksom för krigsbrott i Darfur.

Milisen leds av Mohamed Hamdan Dagalo, även känd som Hemedti, som också är den näst högste ledaren i militärjuntan. EU förnekar att pengar skulle ha kommit RSF till del, däremot har sudanesisk polis – som också anklagats för brutalitet mot demonstranterna – tränats inom ramen för projekten.

MR-kritik mot projekten

Enligt DW är det ett projekt som bidragit till att träning och utrustning av sudanesiska gränsvakter, liksom ett projekt som samlat information kring människosmugglare som tills vidare stoppats.

Lutz Oette, människorättsexpert vid School of Oriental and African Studies (Soas) säger till DW att det är väntat att projekten hävs samt att det ”blottar de bristfälliga antaganden” som gjorts vad gäller samarbetet samt att det stod i strid med EU:s inställning till mänskliga rättigheter.

Tidigare i somras intervjuade TT Johan Brosché, docent och forskare i freds- och konfliktkunskap vid Uppsala universitet, som menade att EU-pengar gått till Mohamed Hamdan Dagalo och RSF.

– EU gav pengar till regeringen i Sudan – som gav pengar till Hamdan Dagalo för att stoppa flyktingarna. Svenska skattepengar, via EU, har gått till att finansiera den person som är ansvarig för det senaste dödandet i Sudan. Det är en väldigt frustrerande aspekt, sade Johan Brosché till TT då.