← Till Tidningen Global
Radar

Storbritannien: Husfasader fortfarande en brandfälla

Två år efter brandtragedin då 72 människor förlorade sina liv demonstrerar överlevare och grannar den 14 juni 2019.

Många husfasader på höghus i Storbritannien är fortfarande täckta med det mycket brandfarliga materialet som gjorde höghuset Grenfell Towers till en brandfälla sommaren 2017. Nu varnar facket Fire Brigades Union för att den långsamma processen för att byta ut isoleringen försätter tusentals människor för stora risker.

STORBRITANNIEN 72 personer dog i branden som bröt ut den 14 juni 2017 på den sextonde våningen, och som spreds snabbt via isoleringen som fanns utvändigt på husfasaden. Efter branden lovade politiker att åtgärda det brandfarliga material, aluminium composite material, som täcker många höghus i framför allt låginkomstområden i landet.

Men processen att byta ut det brandfarliga materialet går långsamt och målet att ha bytt ut dem fram till sommaren 2020 kommer inte att nås. Enligt the Independent ska sammanlagt 334 hus få sina fasader utbytta, men nyligen genomfördes inget arbete på en hel månad.

Risk för ytterligare tragedi

Dessutom har ytterligare ett material som används som isolering upptäckts vara nästa lika brandfarligt, high-pressure laminate. Uppskattningsvis 50 000 personer bor i byggnader med brandfarlig isolering enligt the Independent. Matt Wrack, generalsekreterare för Fire Brigades Union, anser att processen är skamligt långsam:

– Att se så lite framsteg i avlägsnandet av den farliga isoleringen under den senaste månaden sammanfattar regeringens halvhjärtade inställning till allmänhetens säkerhet, säger han till the Indpendent och fortsätter:

– Trots att regeringens egna tester bevisar att att high-pressure laminate-isolering inte är säker har de inte förbundit sig att genomföra arbete för att avhjälpa det. Det är som om de väntar på ytterligare en tragisk förust av liv innan de kommer att skydda de tusentals som befinner sig i risk av andra former av brandfarlig isolering.