← Till Tidningen Global
Radar

Israel inleder rivning av palestinska hem

En israelisk militär bulldozer river en byggnad i en palestinsk by söder om Jerusalem.

Flera palestinska hem söder om Jerusalem har börjat rivas av israelisk polis och militär, som anser att de byggts för nära muren runt Västbanken.

MELLANÖSTERN Minst fyra byggnader ska ha spärrats av i området Sur Baher nära den israeliska säkerhetsbarriären mot den ockuperade Västbanken. Boende och aktivister släpades ur husen innan en bulldozer började riva ett tvåvåningshus.

– Jag vill dö här, skrek en man enligt reportrar på plats.

Enligt Israel är de palestinska hemmen olagliga, då de byggts för nära muren som hägnar in Västbanken. För en dryg månad sedan fick de boende en avisering om att deras hem skulle rivas.

Palestinier menar att husen är lagliga enligt ett avtal som slutits mellan israeliska och palestinska myndigheter, och att rivningen är ett svepskäl för att kunna expandera israeliska bosättningar i området.

Enligt FN:s samordningsorgan Unocha påverkar demoleringen, som kritiserats av både FN och EU, runt 350 människor. Boende i området oroar sig nu för att ytterligare runt 100 byggnader kan komma att rivas.

Israel ockuperade Västbanken och östra Jerusalem under sexdagarskriget 1967. Den omstridda muren, som Israel ser som nödvändig för att skydda sig mot palestinska attacker, började byggas i början av 2000-talet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV