← Till Tidningen Global
Radar

Samtal om civilt styre i Sudan

Demonstranter protesterar mot Sudans militärjunta den 30 juni.

För första gången sedan den dödliga attacken mot en sittstrejk i huvudstaden Khartum har proteströrelsen och militärjuntan mötts för att diskutera Sudans framtida styre.

SUDAN Tre generaler från Sudans militärjunta och fem representanter från proteströrelsen möttes under onsdagen på ett lyxhotell i Khartum för överläggningar om en övergång till civilt styre.

Förhandlingarna var de första sedan den 3 juni, då paraplyorganisationen Alliansen för frihet och förändring (FFC) bröt all kontakt med juntan efter att minst 61 personer dödats när militär bröt upp en fredlig sittstrejk.

Proteströrelsen meddelade tidigare under onsdagen att den var redo att återuppta dialogen.

Alliansen för frihet och förändring sammanträdde och beslutade att acceptera inbjudan till direkta förhandlingar, säger protestledaren Madani Abbas Madani.

Militärjuntan, som styrt landet sedan april då president Omar al-Bashir tvingades bort efter tre årtionden vid makten, hade tidigare bjudit in till ”förutsättningslösa” samtal om landets styre. Medlare från bland annat Etiopien och Afrikanska unionen har också försökt få parterna till förhandlingsbordet.

En av generalerna som deltog i dagens överläggningar var Mohamed Hamdan Dagalo, militärjuntans näst högste ledare och chef för den ökända paramilitära styrkan RSF som låg bakom dödandet den 3 juni.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV