← Till Tidningen Global
Radar

Ilska över migrantförvar och gränspolis

Den demokratiska representanthusledamoten från New York Alexandria Ocasio-Cortez.

”Människor dricker ur toaletter”, twittrade en upprörd demokratisk kongressledamot efter att ha besökt anläggningar där migranter som olagligt tagit sig in i USA hålls.
Gränspolisen nekar till uppgifterna – samtidigt som man söker hantera anklagelser om att anställda i en stängd nätgrupp uttryckt sig grovt nedsättande om migranter.

USA Även de besökande kongressledamöterna, som är medlemmar i representanthusets spansktalande arbetsgrupp, uppges få sig en släng av sleven i den stängda gruppen på Facebook. De kallas för slynor och i gruppen skojas om att kasta burritos på dem. En mycket vulgär sexuell illustration av en av besökarna, New Yorkledamoten Alexandria Ocasio-Cortez, har publicerats, enligt sajten Pro Publica som arbetar med grävande journalistik.

”Fullkomligt opassande”

Pro Publica skriver att Facebookgruppen har cirka 9 500 pensionerade och aktiva gränspoliser som medlemmar. Där förekommer grovt språk, sexism och skämt om döda migranter.

USA:s gräns- och tullmyndighet CBP, som gränspolisen sorterar under, fördömer uppgifterna och medger att Facebookgruppen kan innefatta ett antal anställda, skriver nyhetsbyrån Reuters.

”Dessa inlägg är fullkomligt opassande och strider mot den värdighet och integritet jag ser – och förväntar mig – från våra agenter varje dag”, säger Carla Provost, chef för landets cirka 20 000 gränspoliser, i ett uttalande och lägger till att anställda som brutit mot reglerna kommer att ställas till svars.

Alexandria Ocasio-Cortez å sin sida anser att gruppen visar på en ”våldsam kultur” inom gränspolisen. Efter att tillsammans med sina kollegor besökt flera förvar utefter Texas södra gräns var hon mycket kritisk mot vad hon beskriver som trånga celler, bristande hygien och gränspolisens attityder, enligt rapporter i amerikanska medier.

Politiskt splittrande

Ocasio-Cortez utspel om toalettdrickande, som är utförligt beskrivet med bild på hennes Twitterkonto, förnekas dock som ”fullkomligt osant” av gränspolisens verksamhetschef Brian Hastings enligt nyhetskanalen CNN. Hastings säger att det finns ordentliga lager och att många migrantförvar ser ut som detaljhandelskedjan Costco.

Frågan om hur gripna migranter tas omhand är politiskt polariserad i USA. Den konservativa tv-kanalen Fox News , som ideologiskt anses stå Trumpstyret nära, bevakade också Ocasio-Cortez besök vid gränsen. Men i deras rapport framhålls att kongressledamoten uppträdde hotfullt och skrek åt gränspoliser.

Ocasio-Cortez är dock inte den första att klandra situationen i de överfulla migrantboendena. Andra politiker och människorättsgrupper har också slagit larm, i synnerhet rörande familjeseparationer. De senaste månaderna har frågan ställts på sin spets, då gripandena av människor som olagligt försökt ta sig över USA:s södra gräns ökat dramatiskt.

Demokraters fel?

President Donald Trumps styre anser att det är Demokraternas fel, eftersom partiet bland annat inte velat skjuta till resurser för att stärka gränspolisen och bygget av Trumps utlovade gränsmur mot Mexiko. Nyligen godkändes dock ett nödhjälpspaket på motsvarande 45 miljarder kronor för att hantera migrantkrisen vid gränsen.

Fakta: Gripanden vid USA:s södra gräns

Antalet migranter som gripits för att antingen ha försökt ta sig över USA södra gräns olagligt eller ha försökt ta sig över gränsen utan korrekt dokumentation.

Maj 2019   Maj 2018   Maj 2017

144 278    51 862    19 966

Den stora majoriteten av gripandena rör försök att ta sig över gränsen. 11 391 av gripandena under maj 2019 rör otillräcklig eller felaktig dokumentation.

Antalet migranter som gripits för att antingen ha försökt ta sig över USA södra gräns olagligt eller ha försökt ta sig över gränsen utan korrekt dokumentation de senaste helåren (USA har ett brutet budgetår som löper från oktober till september):

Hittills 2019   2018    2017

676 315    521 090    415 517

Källa: cpb.gov

Bakgrund: President Trump och gränsmuren

Gränssäkerhet, nationell säkerhet och en tuffare invandringspolitik är profilfrågor för USA:s president Donald Trump. Ett av hans mest framträdande löften under valrörelsen 2016 var att bygga en gränsmur mot Mexiko. Trump har upprepade gånger hävdat att kriminella och narkotika flödar över gränsen och att en mur är det enda som kan stoppa detta.

Under sin tid vid makten har presidenten på olika sätt stramat åt migrationspolitiken. I fjol meddelades bland annat att nolltolerans råder mot olaglig invandring och att alla som olagligt tar sig över den södra gränsen ska grips och åtalas. Under budgetåret 2018, som löpte ut den sista september, greps nära 397 000 personer för sådana brott, vilket var färre än det senaste decenniets årsgenomsnitt på drygt 400 000. De senaste månaderna har dock antalet gripanden ökat dramatiskt.

Under valrörelsen hette det att Mexiko skulle betala för murbygget. Det kravet har Trump tvingats backa från, men han hävdar att Mexiko ändå kommer att stå för pengarna i och med omförhandlade handelsavtal.

Direkt finansiering av murbygget har dock blivit en huvudvärk för Vita huset. I budgetförhandlingar i höstas begärde Trump 5,7 miljarder dollar för att bygga muren. Kravet gick inte att få igenom i kongressen, vilket resulterade i en rekordlång nedstängning av delar av statsapparaten under vilken 800 000 statsanställda permitterades.

Genom kongressförhandlingar i februari avsattes knappt 1,4 miljarder dollar för gränsbarriärer. Presidenten skrev under den budgeten men utlyste samtidigt nödläge för att frigöra ytterligare medel. En majoritet i kongressen röstade i mars för att avbryta nödläget, men då lade Trump in sitt första presidentveto.