← Till Tidningen Global
Radar

Döda grävs fram efter flygbombning mot läger

Räddningsarbetare gräver fram döda efter luftangreppet mot migrantförvaret Tajoura.

Ett migrantförvar i närheten av Libyens huvudstad Tripoli flygbombades sent på tisdagen. Över 40 personer har mist livet i attacken – som FN:s sändebud kallar ett uppenbart krigsbrott.

LIBYEN Runt 120 personer befann sig i den byggnad som träffades av angreppet och ett stort antal ambulanser kallades till platsen.

Räddningsarbetare sökte i mörkret efter överlevande bland bråte, nedblodade kläder och förstörda saker som tillhörde migranterna. Under onsdagen steg antalet offer. Minst 44 människor har dödats och över 130 skadats i anfallet, enligt FN.

”Krigsbrott”

Flygattacken är såvitt känt den dödligaste sedan styrkor lojala till krigsherren Khalifa Haftar för tre månader sedan inledde en offensiv för att erövra huvudstaden Tripoli som leds av en FN-erkänd regering.

FN:s säkerhetsråd kallade till möte under onsdagen om situationen i landet, och världsorganisationens ledare António Guterres fördömde innan dess i ett uttalande ”detta fasansfulla brott i starkast möjliga ordalag”.

Även Ghassan Salame, FN:s Libyensändebud, fördömde attacken och sade att den ”uppenbart når upp till nivån för krigsbrott”.

FN:s flyktingorgan UNHCR skrev på Twitter att attacken mot migrantförvaret och det stora antalet döda och skadade är mycket oroande.

”Civila ska aldrig vara en måltavla”, twittrade organisationen.

Även Afrikanska unionen (AU) fördömde angreppet och kallade det för ett fruktansvärt brott.

”Avskyvärd attack”

Libyen utvecklades i kaoset efter diktatorn Muammar Gaddafis död 2011 till ett stort avreseland för flyktingar och andra migranter som försöker korsa Medelhavet. Under 2018 övertog Marocko och Tunisien topplaceringarna som främsta avreseländer men fortfarande uppehåller sig ett stort antal migranter i Libyen.

I måndags meddelade den organisation som kallar sig Libyens nationella armé (LNA) som leds av krigsherren Khalifa Haftar, att den skulle inleda massiva flygbombningar av huvudstaden.

Ingen har tagit på sig angreppet mot förvaret där 600 migranter befann sig och UNHCR säger sig inte veta vem som ligger bakom.

Regeringen i Tripoli skyllde i ett uttalande den ”avskyvärda attacken” på ”krigsbrottslingen” Haftar. Mediekanaler lojala till Khalifa Haftar rapporterade under natten att en rad attacker utförts i Tripoli och Tajoura.

Fakta: Libyen

Libyen ligger vid Medelhavets södra kust, mellan Tunisien och Algeriet i väster och Egypten i öster. Landet är till ytan fyra gånger så stort som Sverige, med drygt sex miljoner invånare.

Landet styrdes i drygt 40 år av den excentriske och hårdföre diktatorn Muammar Gaddafi, som tog makten i en statskupp 1969. Under arabiska våren 2011 utbröt protester även i Libyen, som snabbt utvecklades till ett fullskaligt inbördeskrig. Regimen föll ihop under hösten då även Gaddafi dödades i samband med att han greps.

Därefter har mer eller mindre kaos rått i Libyen. Olika väpnade miliser slåss mot varandra och kontrollerar olika delar av territoriet. Terrorgruppen Islamiska staten (IS) har en stark närvaro i landet.

Källa: Landguiden