← Till Tidningen Global
Radar

Boris Johnson utesluter abortreform på Nordirland

Boris Johnson vid ett partimöte i Belfast, Nordirland i juli 2019.

Jeremy Hunt och Boris Johnson, som kandiderar till att ta över ledarskapet av Tory-partiet efter Theresa May, kommer inte stödja att parlamentet i London lagstiftar om aborträtt på Nordirland. De kommer inte heller att göra något för att lagstifta om könsneutrala äktenskap där.

NORDIRLAND Både Hunt och Johnson anser att det bara är Nordirlands lokala parlament, Stormont, som kan lagstifta i frågan – Stormont har dock varit upplöst i två och ett halvt år.

Emma Campbell från Alliance for Choice, som förespråkar fri abort på Nordirland menar att de båda politikerna har ”svikit de kvinnor och flickor som kommer att resa till England för abort i dag, de som kommer att göra resan nästa dag och dagarna efter det fram till dess att det genomförs en abortreform”, rapporterar the Guardian.

Flera av de nordirländska partierna är mot en reform av lagen från 1861 som inte ens tillåter abort om graviditeten är ett resultat av våldtäkt, eller om fostret inte kommer överleva utanför livmodern.

Viktigt Brexit-stöd

Men det är Democratic Unionist Party (DUP) med sina tio mandat i Westminster som har ett avgörande inflytande eftersom den konservativa regeringen är beroende av deras stöd, både för en majoritet i parlamentet och i Brexit-processen.

– Det här handlar bara om Brexit och det stöd de behöver från DUP. Det handlar absolut inte om nordirländska kvinnors rättigheter, säger Emma Campbell till the Guardian.

Inte heller planerar Hunt och Johnson att initiera en reform för att legalisera samkönade äktenskap på Nordirland. Samkönde äktenskap legaliserades i England, Skottland och Wales 2014 men erkänns inte på Nordirland.

Omröstningen om vem som ska ta över efter Theresa May inleds i nästa vecka och resultatet väntas bli klart den 23 juli.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV