← Till Tidningen Global
Radar

Irland: Fredade zoner kring sjukhus skjuts upp

”Sluta skuldbelägga kvinnor”, affisch inför folkomröstningen 2018.

En lag som ska garantera fredade zoner kring läkarmottagningar och sjukhus som erbjuder abort på Irland försenas. Under våren meddelade hälsominister Simon Harris att ett lagförslag skulle förberedas i parlamentet i juni, men nu kommer beskedet att lagförslaget kommer att dröja till senare i år eller till början av nästa år.

IRLAND Hälsodepartementet i Dublin har tagit emot en rapport som visar att inga andra länder i Europa har lagstiftning som skapar fredade zoner kring kliniker och sjukhus, medan sådana lagar finns i bland annat Kanada och Australien, rapporterar Irish Independent. Rapporten menar att irländska myndigheter måste utreda om fredade zoner skulle riskera att bryta mot yttrandefriheten.

Sedan i januari i år är abort fram till tolfte graviditetsveckan tillåten i republiken Irland efter att en stor majoritet förra året röstade för att stryka abortförbudet ur landets grundlag. Men i och med aborträtten har också abortmotståndare organiserat protester utanför kliniker som erbjuder abort.

Trots att protesterna har varit mindre omfattande än befarat har aborträttsorganisationer som Abortion Rights Campaign förespråkat en lag som skulle begränsa rätten att protestera i direkt anslutning till sjukhus och kliniker för att skapa trygghet bland de som söker vård.  

Hälsominister Simon Harris har också betonat att alla 19 sjukhus med förlossningsavdelningar i landet på sikt ska erbjuda abort – i dagsläget gör bara 10 sjukhus det. Harris uttalande kommer efter att fyra läkare vid ett sjukhus i Kilkenny i ett brev förklarat att sjukhuset inte skulle genomföra aborter. Nu ska ytterligare en gynekolog vid förlossningsavdelningen i Kilkenny anställas för att garantera att sjukhuset erbjuder abort.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV