← Till Tidningen Global
Radar

Högerextremist erkänner tyskt politikermord

Mannen som misstänks för mordet på den tyske politikern Walter Lübcke uppges ha erkänt.

Mannen som misstänks för mordet på den tyske politikern Walter Lübcke har erkänt, rapporterar tyska medier. Han säger sig ha agerat ensam. Myndigheterna fortsätter granska hans band till nynazistiska miljöer. 

TYSKLAND Lübcke hittades död, skjuten i huvudet, vid sitt hem utanför staden Kassel den 2 juni. Två veckor senare meddelade polisen att man utredde ett politiskt motiv till mordet och kort därpå att man gripit en man.

Den federala åklagaren höll en dragning för ett utskott i det tyska parlamentet på onsdagen och berättade om erkännandet. Utskottets medlemmar har vidarebefordrat till tyska medier att 45-åringen säger sig vara helt ensam i sin gärning.

Det utreds dock fortfarande om han hade några medgärningsmän.

– Vi kommer också att utreda noggrant i vilka kretsar han rört sig i närtid och under de senaste åren, säger den tyske inrikesministern Horst Seehofer, efter dragningen i parlamentet.

– Klarläggandet av detta politiska mord är inte över.

Den misstänkte greps efter dna-träffar och har ett långt förflutet i olika grupperingar inom den tyska våldsbejakande högerextremismen. Han har tidigare dömts för våldsbrott med främlingsfientliga motiv.

Fler gripanden

Walter Lübcke blev en måltavla för den tyska ytterhögern i samband med flyktingkrisen 2015, då han försvarade regeringspartiet CDU:s flyktingvänliga politik, och mottog dödshot vid flera tillfällen.

Tyska medier rapporterade senare att tysk polis har gripit ytterligare två personer misstänkta för inblandning i mordet.

Det rör sig om personen som misstänks ha sålt mordvapnet och en person som misstänks ha förmedlat kontakten mellan mördaren och vapenhandlaren.

Det är ännu inte fastställt om de båda gripna har kopplingar till högerextremistiska grupper, men åtminstone hos förmedlaren finns det sådana indikationer då polisen säkrat högerextremt material i hans hem.

Polisen hittade också en vapengömma där Lübckes mördare förvarade vapen som han samlat på sig sedan 2014.

Fakta: Mordet på Walter Lübcke

Den kristdemokratiske regionpolitikern Walter Lübcke hittades i en blodpöl vid sitt hem utanför staden Kassel, i förbundslandet Hessen, strax efter midnatt den 2 juni. 65-åringen hade skjutits i huvudet från nära håll och förklarades kort därpå död.

Två veckor senare greps en 45-årig man efter en dna-träff. Utredningen lämnades snabbt över till federala åklagare, som hanterar fall med kopplingar till extremism.

Den misstänkte har enligt tyska medier haft kända kopplingar till det nazistiska tyska partiet NPD samt till autonoma nationalistgrupper. Han har för omkring 20 år sedan dömts för allvarliga brott med främlingsfientliga motiv – bland annat för ett försök att attackera ett asylboende med en rörbomb.

Walter Lübcke var ordförande i regeringsdistriktet Kassel. Regeringsdistrikt (på tyska regierungsbezirk) är särskilda administrativa enheter inom de tyska förbundsländerna. I förbundslandet Hessen finns det tre sådana distrikt.
TT