← Till Tidningen Global
Zoom

Drunknad tvååring väcker migrationsdebatt

Rosa Ramirez, barnets farmor, håller upp sitt döda barnbarn Valerias leksaker.

En bild på en man och hans dotter som drunknat när de försökt ta sig in i USA har väckt debatt och reaktioner. Dödsfallen är långt ifrån de första i gränsområdet och Mexikos president skyller situationen på USA:s migrationspolitik.

En man ligger med huvudet nedåt i vattnet i floden Rio Grande. Hans 23 månader gamla dotter är inlindad i hans t-shirt och hennes lilla arm är virad runt hans hals. Pappan, Óscar Alberto Martínez Ramírez från El Salvador, och hans dotter Valeria hittades drunknade efter att ha försökt ta sig över floden som skiljer Mexiko från USA.

Bilden väcker minnen från fotot på den treårige syriske pojken Alan Kurdi som drunknade i Medelhavet 2015 och reaktionerna är starka.

– Vi har alltid fördömt att när avslagen i USA blir fler förlorar människor sina liv i öknen eller när de korsar (floden), säger Mexikos president Andrés Manuel López Obrado, enligt Nyhetsbyrån AP.

”Trump bär ansvaret”

Händelserna har väckt debatten om USA:s president Donald Trumps hårda migrationspolitik till liv.

”Trump bär ansvaret för de här dödsfallen”, twittrar den demokratiske Texaspolitikern Beto O’Rourke, som siktar på att bli Demokraternas presidentkandidat.

Trump själv säger att han ”hatar” att se bilden på mannen och hans dotter.
Den pappan. . . var troligtvis en underbar kille, fortsätter Trump och tillägger att Demokraternas ovilja att stödja hans tuffare hållning mot migrationen bär skulden för att migranter dör.

– Pappan hade simmat över floden med dottern. När de kom fram till den amerikanska sidan satte han ned henne på stranden och återvände för att hjälpa sin fru över. Men när flickan såg sin pappa simma bort från henne kastade hon sig i vattnet efter honom, skriver AP. Óscar Alberto Martínez Ramírez fick tag i dottern men båda sveptes bort i floden och drunknade framför hustruns ögon.

Stoppat stödpaket

Häromdagen hittades en kvinna och tre små barn döda i södra Texas efter att ha korsat gränsen från Mexiko. De tros ha dött av hetta och uttorkning. Människorättsorganisationer och jurister har slagit larm efter det att 250 barn hållits inlåsta i veckor i en överfull gränspatrullstation under vedervärdiga förhållanden. De flyttades under tisdagen men 100 av dem är nu tillbaka på samma undermåliga förläggning, rapporterar CNN.

Det demokratstyrda representanthuset röstade på tisdagen genom ett stödpaket på 4,5 miljarder dollar. Men på onsdagen stoppade den republikanskt dominerade senaten paketet, som Trump också sagt att han ska lägga in sitt veto emot.

Senaten lade i stället fram ett eget förslag på stödpaket på 4,6 miljarder dollar som nu skickats till representanthuset för behandling.