← Till Tidningen Global
Radar

Brasiliens HD släpper inte Lula fri

En anhängare till förre presidenten Lula da Silva protesterar utanför Brasiliens högsta domstol.

Brasiliens högsta domstol avvisar expresident Lula da Silvas begäran att släppas fri i väntan på ett domslut om justitieminister Sérgio Moro. Ministern anklagas för att ha varit jävig när han var domare i målet då Lula 2017 dömdes för korruption.

BRASILIEN Tidigare i juni publicerade nyhetssajten The Intercept läckor som visar att Moro har varit inblandad i politiska överväganden kring rättsprocessen mot Lula, och att han haft en mycket mer drivande roll i korruptionsutredningarna än vad som är en domares roll i det brasilianska rättssystemet. Moro har tillbakavisat alla anklagelser.

Lulas advokater vill att domen på åtta år och tio månader ska rivas upp och att en ny rättegång ska hållas.

– Vi har redan presenterat oräkneliga bevis på att expresidenten inte fick en rättvis, opartisk och oberoende rättegång. Han begick inte ett enda brott och han har rätt att få sin sak prövad av en opartisk domare, säger advokaten Cristiano Zanin Martins.

Lula ledde Brasilien mellan 2003 och 2010 och har nekat till alla anklagelser, bland annat att han ska ha tagit emot en lägenhet som en muta. Fängelsedomen hindrade honom att ställa upp i presidentvalet förra året, ett val han annars tippades kunna vinna.

Den konservative och kontroversielle Jair Bolsonaro vann presidentvalet mot Fernando Haddad, som tog över som kandidat för vänsterpartiet PT när Lula låstes in.

Lula dömdes i februari till ytterligare nästan 13 år i fängelse för andra mutbrott.

Domslutet om Moro väntas i augusti.