← Till Tidningen Global
Radar

Spanien: Långa straff för gruppvåldtäkt

Protester 2018 då en lägre instans släppte de fem männen mot borgen.

Männen i en uppmärksammad gruppvåldtäkt av en 18-årig kvinna 2016 dömdes på fredagen i Spaniens högsta domstol till femton års fängelse. Övergreppet väckte stor vrede i Spanien inte minst då männen i en lägre instans friades från våldtäkt och endast dömdes för sexuellt utnyttjande.

SPANIEN Rätten motiverade detta med att det enligt spansk lag krävs fysiskt våld eller hot för att ett brott ska dömas som våldtäkt men omfattande protester har lett till en översyn av lagstiftningen.

Gruppvåldtäkten ägde rum 2016, i samband med San Ferminfestivalen och tjurrusningen i Pamplona. 18-åringen släpades in i en byggnad där männen turades om med att våldta henne vaginalt, oralt och analt.

Männen sprang några timmar senare i tjurrusningen och greps efteråt av polis. Innan dess hade de hunnit chatta med vänner på Whats App där de skrutit med övergreppet och förklarat att de filmat det.

Planererade övergreppet

Då männen kallade sig för ”vargflocken” och flera av dem har vargtatueringar har händelsen varit känd som ”vargflocksfallet”. På Whats App framgick också att männen planerat att genomföra en gruppvåldtäkt och att de diskuterat att ta med så kallade våldtäktsdroger.

När målet nu har prövats i högsta domstolen kommer rätten fram till att kvinnan var utsatt för hot i samband med övergreppet, ett hot som förstärktes i och med att de var flera gärningsmän, och att kvinnan under ingen tidpunkt gett sitt samtycke. Männen döms därför för våldtäkt.

Rätten skriver i domen att kvinnan antagit ”en undergiven attityd” eftersom hon var utsatt för hot och för att hon inte hade någon chans att fly från männen som attackerade henne, rapporterar New York Times.

Misstänks för annat övergrepp

En av gärningsmännen är en tidigare polis, och en annan en tidigare soldat.

Protesterna intensifierades medan gruppvåldtäkten prövades i de lägre instanserna, efter att #metoo bröt ut 2017 växte protesterna och våldtäktslagstiftningen liksom landets rättssystem kritiserades hårt.

Landets premiärminister Pedro Sánchez vill nu införa en samtyckeslagstiftning. Fallet födde också en motreaktion där män framför allt på nätet gav stöd till gärningsmännen.

Fyra av de nu fem dömda männen är också misstänkta för övergrepp av en sovande kvinna i en bil två månader innan gruppvåldtäkten i Pamplona, rapporterar El Páis.