← Till Tidningen Global
Radar

ILO antog konvention mot våld på arbetsplatser

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa och statsminister Stefan Löfven skakar hand på ILO:s konferens i Schweiz där konventionen mot våld och trakasserier på arbetsplatser antogs med stor majoritet.

ILO antog på fredagen en konvention mot våld och trakasserier på arbetsplatserna.  En överväldigande majoritet antog konventionen på ILO:s konferens som också uppmärksammat framtidens jobb och att organisationen firar hundra år.

SCHWEIZ Konventionen adresserar en del av de problem med sexuella trakasserier och övergrepp på arbetsplatser som kvinnor över hela världen tog upp under #metoo och har därför kallats för #metoo-konventionen.

– Kvinnorna som modigt berättade om #metoo-övergrepp på sina arbetsplatser har blivit hörda vid denna förhandling och deras röster reflekteras i detta viktiga nya skydd, säger Rothna Begum på Human Rights Watch.

Enligt konventionen kan våld och trakasserier ”utgöra ett brott mot mänskliga rättigheter eller övergrepp” och definierar det som beteenden, handlingar eller hot som ”syftar till, resulterar i, eller sannolikt resulterar i fysisk, psykologisk, sexuell eller ekonomisk skada” skriver ILO på sin hemsida.

Konventionen antogs med 439 röster, sju delegater röstade emot och 30 lade ner sin röst. Konventionen kommer att träda ikraft tolv månader efter att den ratificerats av två länder, och den är juridiskt bindande. Den tillhörande rekommendationen röstades igenom med 397 för, tolv emot.