← Till Tidningen Global
Radar

Hård kritik mot ekonomisk plan för Palestina

Den israeliska ockupationen nämns inte i Trump-administrationens plan för en förbättrad palestinsk ekonomi.

Kritiken har varit hård mot den ekonomiska plan för Palestina som presenterades av Vita Huset i helgen och som ska ligga till grund för diskussioner för en ekonomisk workshop i Bahrain i veckan. Palestinas Mahmoud Abbas sade på en presskonferens på söndagen att det prioriterade är att nå en politisk lösning.

MELLANÖSTERN – Vi behöver pengarna, och vi behöver verkligen stöd. Men framför allt behöver vi en politisk lösning, sade president Mahmoud Abbas som har valt att bojkotta mötet som den israeliska regeringen inte heller ser ut att delta i.

Samma budskap lade Palestinas utrikesministerium fram när de kritiserade Trumps fredsplan och det stundande mötet i Bahrain:

– Det här projektet talar inte om den palestinska statens ekonomi och dess beståndsdelar utan försöker bortförklara ockupationen och bosättningarna, säger utrikesministeriet i ett uttalande, rapporterar den palestinska nyhetsbyrån Wafa.

Pengar före politik

Donald Trumps löfte om ”århundradets avtal” kring Israel-Palestinakonflikten har skjutits upp flertalet gånger och istället för politiska lösningar kommer ekonomiska aspekter att diskuteras i Bahrain.

Planen innehåller löften om 50 miljarder amerikanska dollar för att få fart på den palestinska ekonomin, varav omkring hälften är tänkt att gå till Västbanken och Gaza under en tioårsperiod, och resten till grannländerna Egypten, Libanon och Jordanien.

Planen har utformats av Trumps rådgivare och svärson Jared Kushner. USA har dock inte meddelat hur mycket av de utlovade pengarna som ska komma från USA, mycket ansvar verkar läggas på arabländerna och hopp sätts också till pengar från bland annat EU.

Jobb och export

Utfästelser på kraftigt ökad palestinsk export, en miljon nya jobb, en palestinsk turistindustri, fördubblad BNP, och bättre dricksvatten ingår i planen bland annat.

Vita Huset har poängterat att den ekonomiska delen av planen är avhängig ett fredsavtal mellan Israel och Palestina. Många kommentatorer ställer sig dock frågande till vad ekonomiska löften ska åstadkomma så länge ockupationen fortgår, och pekar på att detta är något som redan provats och misslyckats. När Osloavtalets politiska mål kom på skam blev istället ekonomin en allt mer bärande del av avtalet.

President Abbas pekade också under presskonferensen i söndags att flera saker i Trumps plan redan funnits med i Osloavtalet, som en förbindelse mellan Gaza och Västbanken, något som aldrig infriats.

Fel riktning

Hanan Ashrawi, medlem av PLO:s exekutiva kommitté och talesperson för palestiniernas delegation under fredsförhandlingar i början av 1990-talet sammanfattar vad hon anser krävs snarare än den plan som nu presenterats: ”Först, lyft belägringen av Gaza, stoppa Israels stöld av vårt land, våra resurser och fonder, ge oss vår rörelsefrihet och kontroll över våra gränser och luftrum, territoriella vatten etc. Sedan, se oss bygga en pulserande välmående ekonomi som ett fritt och suveränt folk”, skriver hon på Twitter.

Den politiska delen av planen kommer alltså inte att presenteras i Bahrain. Men många pekar på att den riktning i förhållande till Israel och Palestina som USA har tagit under Trumps presidentskap knappast ger hopp om en politisk lösning.

Donald Trump har bland annat erkänt Jerusalem som Israels huvudstad, flyttat USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem, och erkänt Golanhöjderna som israeliskt territorium, trots att östra Jerusalem, liksom Golanhöjderna, enligt internationell rätt är under ockupation. Vita Huset har dessutom dragit in biståndet till FN:s organ för palestinska flyktingar, UNRWA, samt stängt PLO:s kontor i Washington.