← Till Tidningen Global
Radar

Rasistiska poliser i Philadelphia omplaceras

Philadelphias polischef Richard Ross.

Polismyndigheten i Philadelphia, USA, har omplacerat 72 poliser på grund av rasistiska och våldsförhärligande poster i Facebook. Gruppen the Plain View Project har samlat och publicerat ett stort antal kommentarer från poliser på sociala medier som visar hur systematisk och utbredd rasismen är.

USA – Vi har från början talat om hur upprörande, hur nedslående och uppslitande dessa poster är, sade Philadelphias polischef Richard Ross på en presskonferens på onsdagen, rapporterar NPR.

Det är den största omplaceringen av poliser som någonsin skett i Philadelphia:

– Jag kan inte minnas någon annan utredning som vi gjort, åtminstone under mina 30 år, där så många har poliser har tagits bort från yttre tjänst på grund av en enda utredning, fortsatte Ross.

De omplacerade poliserna utreds och riskerar också i vissa fall avsked. Detta för kommentarer som har varit både rasistiska, islamofobiska och våldsförhärligande. Ross tog på presskonferensen upp hur detta skadat allmänhetens förtroende och att polisens rykte tagit skada:

– Vi kommer att jobba oförtröttligt med att reparera det ryktet.

Kräver avsked

Medborgarrättsorganisationen NAACP i Philadelphia uppmanade under en presskonferens tidigare i juni att de poliser som befinns skyldiga bör straffas och även avskedas. NAACP:s ordförande Rodney Muhammed sade att avslöjandet visar att människor som rasifieras inte kan känna sig trygga och att polisernas agerande är ”oursäktligt”.

Plain View Project släppte i början av juni tusentals bilder på offentliga kommentarer från både aktiva och pensionerade poliser. Projektet har granskat stötande och anmält material på sociala medier som gjorts av omkring 2 900 tjänstgörande poliser i åtta polisdistrikt runt om i landet, dessutom visar granskningen att 600 pensionerade poliser postat rasistiskt material.

Projektet drogs igång av advokaten Emily Baker-White. Ett exempel på en rasistisk kommentar är en polis i Dallas som i samband med ett mord som ägde rum på en affär skrev: ”Bara ännu en vilde som måste utrotas”, rapporterar Buzzfeed.

– Det här krossar myten om att det handlar om några ruttna äpplen, bara genom det stora antalet bilder och antalet individer som omfattas, sade Nikki Jones, lärare i afro-amerikanska studier vid University of Californina, till Buzzfeed.